5x súper gezond: dit kun je maken met bietjes

Bietensiroop recept

Er gaat niets boven zelf gekweekte groente, fruit en kruiden uit eigen kasteeltuin. Deze maand konden de bietjes worden geoogst, die in de zomer zijn gezaaid door onze moestuinvrijwilligers.

Zo gezond zijn bietjes:
Net als veel (biologische) planten maken bietjes van nature resveratrol aan, waarmee ze zichzelf kunnen beschermen tegen bacteriën, schimmels en invloeden van buitenaf. Uit recent onderzoek blijkt dat deze inhoudsstof positief kan bijdragen aan de bescherming tegen virussen en bacteriële infecties en dus willen we bietjes zeker onderdeel laten uitmaken van een smaakvolle maaltijd in deze coronatijd. Verder zouden bietjes een gunstige werking hebben bij hart- en vaatziekten en het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. En dan zitten ze ook nog boordevol vitamines en mineralen.

4x bietenrecept

Aan de slag dus, met die gezonde bietjes!

Bietjes in de wok
Was de bietjes en snijd deze met schil (vanwege de resveratrol) en al in niet te dunne plakjes. Roerbak deze in een goede plantaardige olie samen met uienringen en maak af met verse, gesnipperde tijm.

Geroosterde bietjes met kruidige olie
Verwarm de over voor op 180 C. Was zoete aardappel, rode biet, wortel, pastinaak en pompoen, snijd deze in blokjes en voeg hieraan partjes rode ui toe. Groenten die het langst moeten garen, gaan als eerste de oven in op een geoliede bakplaat (totale baktijd 20-30 minuten). Doe er eventueel op het laatste moment trostomaatjes bij. Voeg ondertussen aan 100 ml olijfolie 3-4 druppels etherische oliën toe van (een combinatie van) rozemarijn, tijm of oregano en roer dit goed door. Doe de gegaarde groenten in een schaal en druppel hierover wat van de geurige olie. Bewaar de rest van de olie in een goed afgesloten fles op een donkere plaats.

Bietensmoothie
Maak een smoothie door een rode biet, blauwe bessen en geschilde gember in een blender klein te maken. Smaakvariatie: voeg boerenkool of soja yoghurt toe.

Bietensiroop recept
Bietensiroop
Schil 6 bieten, snijd deze in stukken en kook deze gaar in water. Bewaar het kookvocht en doe de gekookte bieten in een sapcentrifuge. Voeg dit sap toe aan het kookvocht en kook het in tot een dikke siroop. Roer met regelmaat en schenk de siroop in een met koud water omgespoeld potje en bewaar in de koelkast. De smaak is zoet, maar doet ook denken aan die van pastinaak. Daarom is de siroop meer geschikt om te verwerken als saus, heerlijk op een mooi opgemaakt bord met wintergroenten en puree van aardappelen en pastinaak of knolselderij. Liefhebbers voegen wat balsamico azijn aan de siroop toe.

Bietenchips
Snijd geschilde bietjes in 2 mm dunne plakjes en bak deze in een biologische zonnebloemolie in een pan tot deze boven komen drijven. Laat uitlekken op stevig keukenpapier.

Interesse in workshops over kruiden, gezonde voeding en een natuurlijke manier van leven op Het Witte Kasteel? Informeer naar de mogelijkheden.

Marga Boutkan is herborist en begeleidt mensen in de natuur vanuit Gifts of Nature. Daarnaast is ze ambassadeur van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen o.a. voor De Herborist en is ze de ontwerper/coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel.