Heerlijke recepten rechtstreeks uit de Kasteeltuin

Lekker, gezond en verrassend eten: met de zelf gekweekte groente, fruit, kruiden en wilde planten uit de kasteeltuin!

Vanuit haar passie voor kruiden en natuurlijk leven en genieten, inspireert herborist Marga Boutkan u tweewekelijks met eigen recepten, waarin steeds een heerlijk seizoensingrediënt uit de kasteeltuin wordt verwerkt.

De recepten zijn eenvoudig te maken, smaakvol en het leuke is, dat u ook elke keer meer leert over de gezonde werking ervan.

Doet u mee?

Gezond met wilde planten uit de Kasteeltuin

By | Marga's recepten

Look-zonder-look
Look-zonder-look is veelvuldig in de kasteeltuin te vinden en heeft haar naam aan een bijzonder verschijnsel te danken. Ze ruikt en smaakt naar knoflook wanneer je het blad kneust, maar is geen lid van de Allium familie waar ui, knoflook en daslook onder vallen. Alliaria Petiolata vormt ook geen bol maar wortels. Als kruid komt ze op in de lente en aan het begin van de zomer staat ze in volle bloei met witte bloemen met vier kroonbladeren. Daarmee behoort ze tot de familie van kruisbloemigen. De vruchten die uit de bloemen ontstaan worden hauwen genoemd en zijn opvallend van vorm. Voor het Oranjetipje is de tweejarige look-zonder-look een belangrijke plant, het is namelijk een van de wilde kruiden waar ze haar eitjes op afzet zodat de rupsen van de plant kunnen eten. Het blad zou een licht ontsmettende werking hebben, maar is vooral goed te gebruiken in kruidenzout, pesto, kruidenolie, kruidenboter of azijn.

Kruidenzout met wilde planten
Verzamel voor de bloei de blaadjes van look-zonder-look, brandneteltoppen, enkele paardenbloemblaadjes en hondsdraf, smalle weegbreeblad, zevenblad en kleefkruid. Wrijf de blaadjes schoon met keukenpapier (voorzichtig met de brandnetel, want die prikt nog steeds). Knip of hak de kruiden fijn en vermeng deze met zeezout. Hoe fijner de korrel hoe beter de kruiden door het zeezout kunnen worden gemengd. Spreid het zout uit op bakpapier en laat het aan de lucht twee tot vijf dagen drogen op een schone plaats. Als de kruiden helemaal droog zijn, doe dan het kruidenzout in een zoutmolentje of in een potje en bewaar het op een droge plaats. Kruidenzout is heel smakelijk en fijn om op het laatste moment aan gerechten toe te voegen.

Interesse in workshops over kruiden, gezonde voeding en een natuurlijke manier van leven op Het Witte Kasteel? Informeer naar de mogelijkheden.

Marga Boutkan is herborist en begeleidt mensen in de natuur vanuit Gifts of Nature. Daarnaast is ze ambassadeur van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen o.a. voor De Herborist en is ze de ontwerper/coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel.