Veelzijdige laurier: smullen, stomen en dippen

Het werk in de kasteelkruidentuin ligt in de winter stil om de planten en de zaadjes de kans te geven straks weer goed op te kunnen komen. Wat nu nog wel geoogst kan worden is laurierblad. De Laurus nobilis is met zijn Turkse roots niet winterhard, maar door de afgelopen milde winters blijft deze struik eeuwig groen.

De kracht van laurier
Een laurierkrans werd al in de oudheid omgehangen bij mensen die een overwinning hadden behaald. Een blaadje onder het kussen zou leiden tot mooie dromen, best fijn tijdens een quarantaine! Belangrijker is echter de ontsmettende werking van de etherische olie in de plant, die via verdamping of inademing tevens virussen bestrijdt, het immuunsysteem verbetert en ontstekingen tegengaat aan de sinus en het bovenste deel van de luchtwegen. Een heel nuttig kruid dus, in deze coronatijd. Daarnaast is het gedroogde blad ook heel smaakvol in een stoofpot, soep of kruidenolie en draagt het bij aan een goede spijsvertering.

En wie wil dat nu niet, na al het lekkere eten tijdens de feestdagen. Tijd om de goede voornemens in gang te zetten met laurier!

Gelauwerd stoofpotje
Bestrooi rund- of kippenvlees met peper en braad dit aan in boter of olie. Haal het vlees er uit en voeg wat magere spek- of baconblokjes toe en bak deze even aan. Doe dan het vlees weer in de pan en voeg een borrelglaasje rode wijn of port toe en laat de alcohol verdampen. Schenk er rund- of kippenfond bij, voeg enkele sjalotjes toe, drie laurierblaadjes, een takje tijm, een paar jeneverbesjes en voor de liefhebbers nog een klein takje rozemarijn. Laat dit op een zacht pitje stoven tot het vlees gaar is. Zo nodig kan er tussentijds nog een beetje fond aan toegevoegd worden. Verwijder het takje tijm en rozemarijn. De saus kan worden ingedikt door het vlees in aluminium folie te verpakken om warm te houden en de saus in te koken of met alles in de pan de saus te binden met een maïzenapapje. Heerlijk met rozemarijn of daslook aardappeltjes uit de oven, eigen gemaakte appelmoes met honing, kaneel en vanille en spruitjes met nootmuskaat en peper.

Stoombadje met laurier
Kook water en doe dit in een grote schaal. Voeg hieraan een druppel biologische etherische laurierolie toe en inhaleer de stoom door er met een handdoek om je hoofd en om de schaal heen boven te hangen.

Lekker dippen met laurier
Voeg aan een halve liter biologische olijfolie 2 blaadjes gedroogde laurier, 2 theelepels gedroogde daslook, 1 theelepel gedroogde selderij en 2 peperkorreltjes toe. Plaats de olie op een donkere, koele plaats en laat deze twee weken trekken. Zeef dan de olie en doe deze in een schone, goed afsluitbare fles. Schenk wat laurierkruidenolie in een schaaltje, serveer er in een apart bakje wat grof zeezout bij en dip met stokbrood of pide.

Interesse in workshops over kruiden, gezonde voeding en een natuurlijke manier van leven op Het Witte Kasteel? Informeer naar de mogelijkheden.

Marga Boutkan is herborist en begeleidt mensen in de natuur vanuit Gifts of Nature. Daarnaast is ze ambassadeur van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen o.a. voor De Herborist en is ze de ontwerper/coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel.