Evenementenagenda

Elke zondag is Het Koetshuis geopend.  Geniet van een heerlijk hapje of drankje op ons terras of in onze kasteeltuin.  Ook wordt er vaak live muziek gespeeld. Met een wandelingetje door het rosarium en de moes- en kruidentuin maakt u uw bezoek aan het landgoed compleet.

MUZIEK OP HET TERRAS

Er is vaak live muziek te horen op ons terras. De muzikanten laten onze bezoekers op het terras graag hun passie voor muziek horen. Kijk voor de actuele agenda op onze cultuurpagina:

Agenda muziek op het terras

SPECIAALBIER OP HET TERRAS VAN HET KOETSHUIS
Geniet iedere zondag van de speciale bieren die we bij Het Koetshuis schenken!

PRESENTATIE WANDELGIDS
Zondag 5 juli om 12.30 uur

Aansluitend aan de Pauwelswandeling naar ‘ Het Loonsche Land’ zullen om 12.30 uur Charles Aerssens en Theo Halin op het terras van het Koetshuis de wandelgids “De mooiste netwerkwandelingen – Hart van Brabant” aan u presenteren.
U bent van harte welkom!

TAXATIEDAG VAN KUNST, ANTIEK EN JUWELEN BIJ HET WITTE KASTEEL
Zondag  26 juli van 13.00 tot 17.00 uur

Op zondag 26 juli staat Het Witte Kasteel in het teken van kunst, antiek en juwelen. In samenwerking met Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen organiseert het Witte Kasteel deze zondag een “corona-veilige” kunsttaxatiedag.

De taxateurs taxeren niet alleen uw schilderijen, maar ook uw beelden, antiek en ander kleingoed. Meer weten over de herkomst van uw object en de waarde ervan? En wilt u dit misschien laten bemiddelen door online verkoop? Kom dan naar deze Kunst & Curiosa dag bij Het Witte Kasteel , Kasteellaan 17, 5175 BC Loon op Zand

In verband met de coronamaatregelen werken wij met tijdssloten. U kunt een tijd reserveren en een kaartje kopen via onderstaande link:
https://events.flextickets.nl/event/kunsthandel-art-dumay

Let op: DEZE TAXATIEDAG IS DUS ZONDER RESERVERING NIET TE BEZOEKEN.
U mag 3 objecten meenemen om te laten taxeren. U mag dit taxatiemoment bijwonen met maximaal 1 ander persoon uit hetzelfde huishouden.
Wij houden ons uiteraard aan de RIVM richtlijnen samen met de locatie die de Kunst en Curiosadag organiseert.
Mocht u onze Kunst en Curiosadag willen bezoeken, houdt u zich dan aan de algemene basisregels vanuit het RIVM welke gelden voor alle burgers.
– Heeft u klachten, blijf dan thuis
– Houd ten alle tijden 1,5 meter afstand
– Schud geen handen
– Hoest en nies in uw elleboog
– Was vaak uw handen
– Gebruik papieren zakdoekjes

CONCERT ‘ALL YOU NEED IS LOVE’ – MAESTRO & CO
zondag 16 augustus om 11.00 uur en om 12.30 uur

Met het liedjesprogramma ‘All you need is love’ neemt Maestro & Co het publiek mee terug naar de jaren 60 en 70, de tijd waarin de Beatles zorgden voor vernieuwing in de muziek.

Met liedjes van Ramses Shaffy tot Toon Hermans, van Jacques Brel tot Wim Sonneveld, van Robert Long tot aan The Beatles. U gaat genieten van vrolijke en romantische liedjes, die afgewisseld worden met theaternummers en fijne instrumentale muziek.

En weet u ….. in de liefde kan het alle kanten op gaan, want mensen zijn grillige wezens !

Maestro & Co
Erik Pullens (gitaar) en Hans van Buul (accordeon) vormen samen het duo Maestro & Co
Erik Pullens is een conservatorium geschoolde gitarist/zanger en Hans van Buul een gepassioneerd accordeonist en verteller van kleine verhaaltjes tussendoor. Zij maken muziek die uitnodigt tot luisteren en meezingen.

Kaarten kosten € 12,50 voor volwassenen en € 10,00 voor kinderen en studenten.

Onze muzikanten geven deze dag twee concerten en dus zijn er twee mogelijkheden om naar het concert te komen!

Meer informatie en reserveren

OPEN TUINEN ROUTE MIDDEN BRABANT –  zondag 5 juli en zondag 23 augustus 2020
van 11.00 tot 17.00 uur

Op Landgoed Het Witte Kasteel zijn prachtige tuinen aangelegd: een rosarium, een moestuin, een bloementuin, een kruidentuin en een hoogstam fruitboomgaard. Het Witte Kasteel maakt met haar tuinen deel uit van de Open Tuinen Midden-Brabant en doet dan ook op zondag 5 juli a.s. mee met de eerste Open Tuinendag van deze zomer. Er zijn volop bloemen, groenten, kruiden en rozen om te bewonderen of om foto’s van te nemen. Op kleine schaal wordt de oogst uit de (moes-)tuin aangeboden. Vrijwilligers zijn in de tuinen aanwezig om u er met veel enthousiasme meer over te vertellen. Om 12.00 en 14.00 uur verzorgt herborist Marga Boutkan een rondleiding door de door haar ontworpen kruidentuin. U gaat ruiken, voelen en proeven, waarbij u de veelzijdigheid van kruiden ontdekt. Om u als onze gast en al onze vrijwilligers te kunnen beschermen, willen we u vragen tijdens de Open Tuinendag rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Alvast dank voor uw medewerking!

Meer informatie?
Hebt u al zin gekregen in een bezoek aan Het Witte Kasteel en de mooie tuinen? Ontdek dan wat de tuinen van Het Witte Kasteel allemaal te bieden hebben tijdens deze zomerse dag. De toegang is geheel gratis! Zie voor meer informatie: www.hetwittekasteel.nl. Overigens zijn het kasteel en de tuinen iedere zondag geopend, maar alleen tijdens de Open Tuinendagen krijgt u een rondleiding door en een toelichting op de tuinen. Meer informatie over alle deelnemende tuinen vindt u op: www.tuinenmiddenbrabant.nl. We kijken uit naar uw komst!

Redactie:
Vragen of meer informatie: Marga Boutkan, coördinator kruidentuin en Open Tuinen Midden-Brabant van Het Witte Kasteel, info@hetwittekasteel.nl. Tekst en foto: Gifts of Nature, Marga Boutkan, 27 juni 2020

Zomer in de kasteeltuin

Op het landgoed Het Witte Kasteel zijn verrassende tuinen aangelegd: een rosarium, een moestuin, een bloementuin, een kruidentuin en een hoogstam fruitboomgaard. Het Witte Kasteel doet op zondag 23 augustus mee met de laatste Open Tuinen route Midden Brabant van deze zomer. Er zijn dan nog volop bloemen, groenten, kruiden en rozen om te bewonderen of foto’s van te nemen. Op kleine schaal wordt de oogst uit de moestuin aangeboden.

U kunt om 12.00 uur of om 14.00 uur deelnemen aan een belevingswandeling door de tuinen, verzorgd door herborist Marga Boutkan. Hierbij is extra aandacht voor de door haar ontworpen kruidentuin en de veelzijdigheid van kruiden. Deelname is gratis en u hoeft zich niet vooraf aan te melden.

Ook op deze zondag is Het Koetshuis gewoon geopend. Hier kunt u heerlijk genieten van diverse lunchgerechten, of een lekker hapje en een drankje.

VOORSTELLING ‘HAMLET CORONAPROOF’ – HET TWEEDE BEDRIJF
zondag 23 augustus 2020 om
12.30 en 14.30 uur

Een hilarische openlucht familievoorstelling van Shakespeare’s Hamlet in 45 minuten in de tuin van ons landgoed, tijdens de Open Tuinen dagen.
Zeer geschikt om uw (klein)kinderen en/of opa en oma mee naar toe te nemen.

De voorstelling wordt deze dag twee keer gegeven en dus zijn er twee mogelijkheden om naar de voorstelling te komen!

Kaarten kosten € 6,00 per persoon.

Meer informatie en reserveren

MUZIEKVOORSTELLING ‘HERRIE IN DE TENT’  –  DUO FRISSE OREN
Zondag 6 september 11:00 uur en om 12:00 uur

‘HERRIE IN DE TENT’
Twee kampeerders die op fietsvakantie zijn, zetten hun tentje op een camping, op gepaste afstand van elkaar op. De ene zet zijn tentje keurig op en stalt zijn spulletjes netjes uit om vervolgens heerlijk te kunnen genieten van de stilte en om lekker in zijn boek te kunnen lezen. Dan krijgt hij opeens een buurman die een stuk luidruchtiger en chaotischer is … Wat is dat voor een herrie die uit zijn tent komt?
Hoe wordt dit toch nog gezellig voor allebei?

Alle bekende campinggeluiden en gebruiken komen op muzikale wijze voorbij; het opblaaspompje, de onvermijdelijke mug in de tent, gezang onder de (buiten)douche, het geluid van badslippers, gespetter in een badje, een potje tafeltennis, etc.

Frisse Oren
Een tekstloze openlucht muziekvoorstelling van Frisse Oren voor kinderen vanaf 3 jaar met hun (groot)ouders. De voorstelling duurt 30 minuten en wordt in de tuin van ons landgoed gehouden.

De voorstelling wordt deze dag twee keer gegeven en dus zijn er twee mogelijkheden om naar de voorstelling te komen!

Kaarten kosten € 6,00 per persoon.

Meer informatie en reserveren

CONCERT ‘DEL PUEBLO’ – GLENN DE ROO
zondag 13 september om 11.00 uur en om 12.30 uur

‘Del Pueblo’
Glenn neemt u tijdens dit concert en CD presentatie graag mee naar de tijd van de romantische Spaanse muziek. Alles draait in die tijd om wat mensen voelen, om fantasie en de natuur.
De dansen en vaak eenvoudige maar mooie liedjes van het volk worden verweven tot klassieke composities, die gebracht worden tot in deftige huiskamers en salons.
Laat u meeslepen naar het Spanje van de 19e eeuw.
Ervaar dat Glenn met zijn virtuoze gitaarspel de romantiek van deze prachtige muziek op bijzondere wijze weet neer te zetten.

Glenn de Roo
Geboren in 1994. Studeerde aan het Conservatorium in Tilburg en aan het Conservatorium Palma de Majorca. Glenn werd al vroeg aangetrokken door populaire muziek en kreeg op zijn 14e zijn eerste elektrische gitaar. Hij leerde daar zelf muziek mee maken en werd drie jaar nadien lid van een band die rock, blues en veel muziek uit de jaren 60 en 70 speelde.

Via internet zag hij de flamencogitarist Sabicas spelen en was meteen verkocht door de mystiek, de klank en de techniek van deze gitarist. Hij heeft toen besloten flamenco-les te nemen, werd daardoor enorm geboeid en gegrepen, studeerde hard om die zich eigen te maken. De stap naar de klassieke gitaar was niet groot en snel genomen en na een aantal jaren les ging hij naar het conservatorium.

De rode draad is steeds de fascinatie voor muziek. Het is ook niet verwonderlijk dat Glenn met deze achtergrond veel overeenkomsten ziet tussen populaire en klassieke muziek. Muziek komt voort uit mensen, uit het volk. Hij is ervan overtuigd dat ‘klassieke muziek’ dichter bij de hedendaagse mens staat dan we denken. Al helemaal de muziek van de gitaar, het instrument dat tot de dag van vandaag een geliefd volksinstrument is.

Voorbeelden van klassieke muziek die geïnspireerd is door het volk zijn de vele Spaanse dansen, arrangementen van volksliederen en denk bijvoorbeeld aan de Polonaises van Chopin.

Glenn’s fascinatie voor muziek is in de loop der tijd zeker niet minder geworden. Wel is zijn techniek op de gitaar naar een hoger niveau getild en is zijn spel erg doorvoeld en genuanceerd. Hij is een gitarist die zijn instrument volledig beheerst en ook alle mogelijkheden in zijn vertolkingen weet uit te buiten.

Tijdens het concert zal zijn nieuwe CD “Del Pueblo” gepresenteerd worden. U kunt nu ook thuis van deze prachtige muziek genieten. Alle werken worden gespeeld op gitaar ‘Marcelline’ van Luthier Geert van Opstal en de CD is opgenomen in de studio van Geert van Opstal in Loon op Zand.

Onze muzikant geeft deze dag twee concerten en dus zijn er twee mogelijkheden om naar het concert te komen!

Kaarten kosten € 12,50 voor volwassenen en € 10,00 voor kinderen en studenten.

Meer informatie en reserveren

KUNSTMARKT LOON OP ZAND – zaterdag 19 en zondag 20 september 2020

KunstLoonOpZand (KLOZ) organiseert samen met “Het Witte Kasteel”  het tweejaarlijkse kunstevent “Zicht op Loon”.

Wat gaan we doen?
Op 19 en 20 september is er een expositie in de grote zaal van De Wetering voor amateur kunstenaars uit Loon op Zand en omgeving. De expositie wordt op zaterdagmiddag 19 september geopend door Frank van Wel, wethouder in Loon op Zand, en duurt t/m zondag 17.00 uur.

Op het Weteringplein, op de boslaan richting kasteel en op de  binnenplaats van Het Witte Kasteel komt een grote kunstmarkt met 2- en 3 dimensionale kunst, waaronder schilderwerk, tekeningen, aquarellen, sieraden, glaskunst,  Sculpturen, beelden, keramiek etc. Er zijn zowel plaatsen beschikbaar op het binnenterrein van het kasteel als op de lanen rondom het kasteel. Belangstellenden die op de markt willen staan, kunnen mailen naar kunstloonopzand@gmail.com voor meer informatie of het aanvragen van een inschrijfformulier.
Op 20 september tonen professionele kunstenaars uit de gemeente Loon op Zand hun werk in de gewelven van Het Witte Kasteel. Ook hier een grote variatie van schilderwerk, sculpturen, etsen, beeldhouwwerk etc.
In het kasteel vinden er ook meerdere exclusieve Japanse theeceremonies plaats. Dit wordt gebracht door Japanse gastvrouwen o.l.v. Germa van Gorp. De ceremonie duurt ongeveer 45 minuten en de kosten hiervoor bedragen € 12,50. Voorinschrijving is mogelijk en nadere info volgt hierover.
Voor de kinderen organiseert de bibliotheek van Loon op Zand diverse voorleesmomenten in de tuinen van het kasteel.
Frans Oosterwaal, sneltekenaar en entertainer, komt ons gedurende de zondag vermaken en het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door o.a. muziekschool “De Heraut” uit Kaatsheuvel, en aangekleed door “De Bloemenkamer” uit Loon op Zand.
Op het terras van Het Koetshuis van het Witte Kasteel is het de hele dag heerlijk vertoeven met een drankje en een hapje.

U bent allen van harte welkom, de toegang is gratis ( m.u.v. de theeceremonie)

CONCERT ‘MELI MELO’ – TANGO Y CANCIONES
zondag 11 oktober om 11.00 uur en om 12.30 uur

Méli Mélo
Verliefdheid, vriendschap en levensvreugde maar ook liefdesverdriet of mooie herinneringen.
Een méli-mélo (mengelmoes) aan menselijke ervaringen en gevoelens die van alle tijden en alle landen zijn en tot prachtige liedteksten en muziek hebben geleid.

Kaarten kosten € 12,50 voor volwassenen en € 10,00 voor kinderen en studenten.

Meer informatie en reserveren

CONCERT  DUO IRISH BLEND
Zondag 8 november om 11.00 uur en om 12.30 uur

Albert Bull en Eric Hoop
Albert Bull en Eric Hoop zijn ervaren, self-made, muzikanten.
Albert maakte meer dan dertig jaar deel uit van de folkgroep Ogham en leerde daar de Schotse folkmuziek kennen. Vaak reisden ze naar Schotland, waar ze op festivals en in muziektheaters en concertzalen speelden, niet zelden samen met enthousiaste Schotse folkmuzikanten. In Nederland speelden ze samen met bekende bands zoals Bots, Orchestre Infernal en de Jan van Brusselband, maar ook met plaatselijke gezelschappen, waaronder harmonie-orkest Sophia’s en koor La Jeunesse.

Voor Eric is muziek maken een ‘way of life’, onmisbaar voor een prettig leven. Hij heeft ervaring in een heel scala genres zoals pop, symfonische rock, soul, maar het liefst speelt hij folkmuziek, Celtic folk om precies te zijn. Eric speelt ook bastuba en vermeldenswaardig is dat hij heeft gewerkt als Koperreparateur bij de firma Passier in Tilburg. Daar gaf hij ook rondleidingen in wat nu ‘museum Kessels Muziek Instrumenten Tilburg’ heet.

Irish Blend
Begin 2020 hebben Albert en Eric elkaar gevonden in de folkmuziek.
Als duo ‘Irish Blend’ spelen ze nog steeds verschillende genres, zoals jazz, blues en soul, maar de Celtic folk – vooral Iers en Schots – is en blijft de bindende factor.

Ze begeleiden zichzelf met gitaar, banjo (4 snarig Ierse stemming), mandoline, bouzouki en mondharmonica. Ze zingen en spelen vrolijke liederen, strijdliederen en kroegliederen in een gevarieerde mix van traditionals. Binnen de setting van Het Witte Kasteel kunnen natuurlijk ook de mooie rustige ballades over de liefde niet ontbreken.
Kom luisteren en genieten en laat u meeslepen met de muziek van Duo Irish Blend!

Onze muzikanten geven deze dag twee concerten en dus zijn er twee mogelijkheden om naar het concert te komen!

Kaarten kosten € 12,50 voor volwassenen en € 10,00 voor kinderen en studenten.

Meer informatie en reserveren

OPEN TOPTROUWLOCATIE ROUTE
van 11.00 tot 16.00 uur

Wij doen meerdere keren per jaar mee aan de Open Toptrouwlocatie Route. Tijdens zo’n dag kunt u vrijblijvend een kijkje komen nemen bij in het kasteel. U krijgt een rondleiding van één van onze medewerkers en zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden om uw huwelijk te vieren bij Het Witte Kasteel (vooraf aanmelden is niet nodig).

Met als afsluiting een wandeling over ons landgoed en een drankje bij Het Koetshuis, hebt u een complete indruk van de intieme en romantische sfeer van Het Witte Kasteel.

Onderstaande data zijn gepland voor 2020:
zondag 12 juli
zondag 27 september
zondag 22 november

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL
10.15 uur vertrek

Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2020:

1 maart
5 april
3 mei
7 juni
5 juli
2 augustus
6 september
4 oktober
1 november
6 december

Het Noorderbos
Bos en Duin (met de fiets)
Het Loonse Land
Zandleij / Zandkantseleij
Het Loonse Land
Huis ter Heide, noord
De Brand (met de fiets)
Kraanven / Duijksehoef
Kaatsheuvelse IJsbaan (met de fiets)
Huis Ter Heide, zuid

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 25,00 voor een groep van maximaal 20 personen.

YOGA OP ZONDAG
10.45 uur – 11.45 uur

In de zomermaanden, van mei tot september, geeft Wim van de Laar yogalessen in samenwerking met het Witte Kasteel. Deze lessen vinden plaats op zondagochtend in de weelderige tuin van het kasteel. Een heerlijk en weldadig begin van de dag: ademen, oefenen en ontspannen in de buitenlucht, in het gras onder de oude bomen.

De les is van 10.45 uur tot 11.45 uur en kost € 10,00 (met thee toe).

Meld je aan bij Wim van de Laar door een mail te sturen naar info@yogawimvandelaar.nl. Zie ook www.yogawimvandelaar.nl.

Op deze zondagen vinden de yogalessen plaats:
7 en 21 juni 2020
12 en 26 juli 2020
16 en 30 augustus 2020
13 september 2020

MARKT NATUURLIJK LEVEN EN GENIETEN – nader te bepalen
van 10.00 tot 17.00 uur

Komt u ook de zomer met ons vieren op landgoed Het Witte Kasteel? Tijdens de Open Tuinen route Midden Brabant organiseren wij voor de vierde keer de markt Natuurlijk leven en genieten! U zult aangenaam verrast worden door de kleurrijke tuinen met onze rozen en bloemen, geurige kruiden, gezonde groenten en hoogstamfruitbomen.
Te midden van de prachtige ambiance van het landgoed presenteren diverse kraamhouders zich met een uiteenlopend assortiment. Hierbij is volop aandacht voor alles wat bijdraagt aan een fijne en natuurlijke manier van leven. Van geurige kruiden en etherische oliën, zomerse planten, theeën, landelijke producten, woon- en tuinaccessoires tot persoonlijke verzorging en producten die het dagelijkse leven aangenamer maken. Ook wordt op kleine schaal de dag-oogst uit de kasteeltuin verkocht. De markt is gratis toegankelijk.

Natuurlijk is deze dag ook Het Koetshuis geopend. Hier kunt u genieten van gezonde lunchgerechten of kruidenthee, beiden met producten uit onze kasteeltuin, of een ander lekker hapje en een drankje.
We hopen dit jaar weer op veel bezoekers te kunnen rekenen, want het wordt opnieuw een dag om van te genieten!

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Marga Boutkan via marga.boutkan@home.nl.