Culturele activiteiten

Stichting Het Witte Kasteel organiseert regelmatig en met veel plezier culturele activiteiten in en rond het kasteel en op het landgoed.

De activiteiten vinden doorgaans plaats op zondag, wanneer het landgoed open is voor publiek.
We kijken er naar uit om u te ontmoeten.

Graag tot ziens!
Team Het Witte Kasteel

2023

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL

10.15 uur vertrek
deelname is gratis

Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 50,00 voor een groep van maximaal 25 personen.

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2023:

08-01:   Huis Ter Heide, midden
05-02:   Land van Kleef/Bosch en Duin (Ransuilen)
05-03:   De Brand, noord (met de fiets naar benzinestation Verhoeven)
02-04:   De Zandleij
07-05:   Sponsorontbijtwandeling, Huis Ter Heide, noord
04-06:   Plantloon (met de fiets naar Galgenwiel Waalwijk)
03-09:   Het Loonse Land/De Mast
01-10:   Loonse en Drunense Duinen (met de fiets naar café Bosch en Duin)
05-11:   Huis ter Heide, zuid
19-11:   Sponsorerwtensoepwandeling met slipjacht
10-12:   Kraanven/Duikse Hoef

YOGA IN DE TUIN

Diverse zondagen – 10.30 tot 11.45 uur
Deelname € 11,00 p.p. (inclusief kopje koffie/thee na afloop)

Op zondagochtend organiseert Wim van de Laar yogalessen in de weelderige tuin van het kasteel. Een heerlijk en weldadig begin van de zondag: ademen, oefenen en ontspannen in de buitenlucht, op het gras onder de oude bomen. Met de belofte dat je de verdere dag opgeladen, open en fris tegemoet kunt treden.

Op de volgende zondagen wordt er yoga in de tuin gegeven:

Zondag 30 april
Zondag 21 mei
Zondag 4 juni
Zondag 11 juni
Zondag 18 juni
Zondag 9 juli
Zondag 13 augustus
Zondag 20 augustus
Zondag 3 september

WORKSHOPS GIFTS OF NATURE

Vrijdag 2 juni 09.30 – 16.30 uur
Woensdag 14 juni 14.00 – 16.30 uur
Woensdag 12 juli 14.00 – 16.30 uur
Woensdag 26 juli 14.00 – 16.30 uur

Marga Boutkan is herborist en natuurbegeleider. Vanuit Gifts of Nature begeleidt ze vrouwen naar een leven in verbinding met zichzelf, de natuur, kruiden en etherische oliën. Verder is ze actief voor het Herboristengilde. Ze schrijft kruidenartikelen o.a. voor De Herborist, is examinator bij Kruidencentrum De Sprenk en de ontwerper/coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel, waar ze haar kruidenworkshops verzorgt.

Via https://giftsofnature.nl/agenda vind je meer informatie over de workshops en het reserveren ervan.

JUNI

RUUD HERMANS
concert in het kasteel 

zondag 4 juni (UITVERKOCHT) 2023 – 14.00 – 16.30 uur
Kosten € 20,00 per persoon

Je kunt hem kennen van The Voice Senior en radioprogramma’s Het Theater van het Sentiment en Country Time. Hij is een van de meest gewaardeerde countrysinger-songwriters in Nederland. Met zijn band The Tumbleweeds scoorde hij de hit ‘Somewhere Between’. Ook in 2023 zal Ruud Hermans een aantal concerten verzorgen in Het Witte Kasteel.

Wil je reserveren voor één van de concerten in Het Witte Kasteel, dan kan dat door een mail te sturen naar rudolphhermans@gmail.com.
Let op: de concerten vinden plaats op de eerste verdieping. Deze verdieping is enkel bereikbaar middels een trap, er is geen lift aanwezig.

VADERDAG PROEVERIJ OP LANDGOED HET WITTE KASTEEL

zondag 18 juni – 15.00 tot 16.30 uur
kosten € 24,50 p.p. 

Ben jij nog opzoek naar een leuk uitje met jouw vader op zondag 18 juni? Zoek dan niet verder, want landgoed Het Witte Kasteel verwelkomt jullie graag die dag!

Speciaal voor deze gelegenheid hebben wij een biersommelier van Baros bier uitgenodigd. Tijdens de proeverij wordt er uitleg gegeven over 4 verschillende biertjes. Hierbij inbegrepen is natuurlijk ons eigen Witte Kasteel bier!
Omdat samenspel tussen bier en food ook erg belangrijk is, voorzien wij jullie die dag natuurlijk ook van lekkere hapjes. Tijdens de bierproeverij krijgen jullie een borrelplank met een divers aanbod van kaas, ham, olijven, brood en tapenade. Ook warme bittergarnituur mag natuurlijk niet ontbreken.

Aan sfeer is die dag geen gebrek, want op het terras van Het Koetshuis is er die middag live muziek.

Wil je reserveren? Dan kan dat via onderstaand contactformulier.

  Nadat wij een reservering ontvangen hebben, sturen wij een bevestiging per mail toe.

  MUZIEK OP HET TERRAS – JACK IJPELAAR

  zondag 18 juni – vanaf 15.30 uur
  toegang is gratis

  Op zondag 18 juni, vaderdag, verwelkomen we Jack IJpelaar weer op het landgoed. Die middag zal hij de muzikale klanken op het terras van Het Koetshuis verzorgen. Hij begeleidt zichzelf op gitaar.

  Zijn repertoire bestaat uit Top-2000 materiaal vanaf de zestiger jaren tot heden. Tijdens het optreden kunt u verzoekjes doen van uw favoriete nummers! Neemt u gezellig plaats op het terras onder het genot van een hapje en een drankje?

  LANDGOEDFAIR

  zondag 25 juni – vanaf 10.00 uur
  entree is gratis

  Zondag 25 juni vindt de tweede editie van onze eigen landgoedfair plaats. Op het gehele landgoed zijn er diverse activiteiten en festiviteiten! De gehele dag staat in het teken van gezelligheid, bourgondisch genieten, natuurlijke (streek)producten, kraampjes met brocante en live muziek.

  In de ochtend kun je als gast genieten van een optreden van Harmonie Concordia. Aan het begin van de middag wordt het stokje overgenomen door Loonse popkoor Undercover. De Jazzband New Orleans uit Oisterwijk sluit later in de middag het muzikale programma af.

  Ook op de Kasteelweide is er genoeg vertier. Er is een roofvogelshow te aanschouwen, een show-tatic ballonvaart én in de avond start er een ballonvaart. Hierover volgt er later meer informatie.

  Wij verwelkomen jullie heel graag op deze feestelijke dag, om samen met ons deze tweede editie van de Landgoedfair te vieren!

  Klik hier voor de complete flyer!

  JULI

  OPEN TUINENDAG

  zondag 02 juli 2023 – 11.00 – 17.00 uur
  deelname is gratis

  Op Landgoed Het Witte Kasteel zijn prachtige tuinen aangelegd: een rosarium, een moestuin, een bloementuin, een kruidentuin en een hoogstam fruitboomgaard. Het Witte Kasteel maakt met haar tuinen deel uit van de Nederlandse Tuinenstichting en Open Tuinen Midden-Brabant en doet dan ook op zondag 2 juli a.s. mee met de eerste Open Tuinendag van deze zomer. Er zijn volop bloemen, groenten, kruiden en rozen om te bewonderen of om foto’s van te nemen. Op kleine schaal wordt de oogst uit de moestuin aangeboden. Vrijwilligers zijn in de tuinen aanwezig om u er met veel enthousiasme meer over te vertellen.

  Kruiden en eetbare bloemen ervaren op Landgoed Het Witte Kasteel
  Maak tijdens een kruidenbelevingswandeling kennis met wilde kruiden in de natuurtuin en leer meer over de gezonde werking van brandnetel, paardenbloem of de linde. Natuurlijk bezoek je dan ook de door herborist Marga Boutkan ontworpen kruidentuin, met nog veel meer kruiden voor je gezondheid, verzorging of voor in de keuken.Je gaat kruiden ruiken, proeven en ervaren en Marga inspireert je tevens graag met zelfgemaakte kruidenmiddelen. Om 11.30 en 14.00 uur

  Meer informatie?
  Heb u al zin gekregen in een bezoek aan Het Witte Kasteel en de mooie tuinen? Ontdek dan wat de tuinen van Het Witte Kasteel allemaal te bieden hebben tijdens deze zomerse dag. De toegang is geheel gratis! Zie voor meer informatie: www.hetwittekasteel.nl. Overigens zijn het kasteel en de tuinen iedere zondag geopend, maar alleen tijdens de Open Tuinendagen krijgt u een rondleiding door en een toelichting op de tuinen. Meer informatie over alle deelnemende tuinen vindt u op: www.tuinenmiddenbrabant.nl. We kijken uit naar uw komst!

  KLAPSTOELCONCERT

  maandag 10 juli 2023 – 19.00 – 21.30 uur
  deelname is gratis

  Op maandag 10 juli organiseert Sophia’s Vereeniging wederom een klapstoelconcert op de parkeerplaats van landgoed Het Witte Kasteel. Na de succesvolle en gezellige eerdere edities hopen we 10 juli ook weer op mooi weer en een goede opkomst.

  Traditiegetrouw sluit Sophia’s Vereeniging het seizoen af met dit openlucht concert.

  AUGUSTUS

  OPEN TUINENDAG

  zondag 27 augustus 2023 – 11.00 – 17.00 uur
  deelname is gratis

  Op Landgoed Het Witte Kasteel zijn prachtige tuinen aangelegd: een rosarium, een moestuin, een bloementuin, een kruidentuin en een hoogstam fruitboomgaard. Het Witte Kasteel maakt met haar tuinen deel uit van de Nederlandse Tuinenstichting en Open Tuinen Midden-Brabant en doet dan ook op zondag 3 juli a.s. mee met de eerste Open Tuinendag van deze zomer. Er zijn volop bloemen, groenten, kruiden en rozen om te bewonderen of om foto’s van te nemen. Op kleine schaal wordt de oogst uit de moestuin aangeboden. Vrijwilligers zijn in de tuinen aanwezig om u er met veel enthousiasme meer over te vertellen.

  Meer informatie?

  Heb u al zin gekregen in een bezoek aan Het Witte Kasteel en de mooie tuinen? Ontdek dan wat de tuinen van Het Witte Kasteel allemaal te bieden hebben tijdens deze zomerse dag. De toegang is geheel gratis! Zie voor meer informatie: www.hetwittekasteel.nl. Overigens zijn het kasteel en de tuinen iedere zondag geopend, maar alleen tijdens de Open Tuinendagen krijgt u een rondleiding door en een toelichting op de tuinen. Meer informatie over alle deelnemende tuinen vindt u op: www.tuinenmiddenbrabant.nl. We kijken uit naar uw komst!

  OKTOBER

  BIERPROEVERIJ 

  zondag 1 oktober 2023 – 15.00 – 17.00 uur
  kosten € 28,50 per persoon

  Heb je altijd al meer willen weten over de herkomst en geschiedenis van bier? Wil je je huidige kennis vergroten óf juist kennis maken met diverse bieren? Meld je dan aan voor de bierproeverij op zondag 1 oktober in de kelder van Het Witte Kasteel.

  Op deze middag laat Ton Baeten, biersommelier en Brouwer-eigenaar van Baros Bier uit Sprang-Capelle, je kennis maken met bier in de breedste zin van het woord. Je gaat in totaal 5 totaal verschillende bieren proeven en er wordt verteld over de herkomst en geschiedenis van dat bier. Je ziet, ruikt en proeft de grondstoffen van bier. We laten je ambachtelijke bierstroop proeven en we houden een korte bier-pubquiz.

  Wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar info@hetwittekasteel.nl.