Culturele activiteiten

Stichting Het Witte Kasteel organiseert regelmatig en met veel plezier culturele activiteiten in en rond het kasteel en op het landgoed.

De activiteiten vinden doorgaans plaats op zondag, wanneer het landgoed open is voor publiek.
We kijken er naar uit om u te ontmoeten.

Graag tot ziens!
Team Het Witte Kasteel

2024

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL

10.15 uur vertrek
deelname is gratis

Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 50,00 voor een groep van maximaal 25 personen.

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2024:

07-01:  Noorderbos
04-02:  Het Loonse land/ De Mast
03-03:  Land van Kleef/Bos en Duin
07-04:  De Brand (met de fiets)
05-05:  Sponsorontbijtwandeling Huis ter Heide Noord
02-06:  De Zandleij
01-09:  Kraanven/Duikse Hoef
06-10:  Plantloon (met de fiets naar Galgenwiel, Waalwijk)
03-11:  Sponsorerwtensoepwandeling met slipjacht
08-12:  Huis ter Heide Zuid

MAART

KICK-OFF LIVE MUZIEK IN HET KASTEEL!

zondag 3 maart 2024 – vanaf 11.00 uur
toegang is gratis

De dagen worden weer langer en het weer wordt langzaam wat beter; tijd om ons te focussen op het voorjaar! En daarmee trappen we ook het muziekseizoen weer af. De eerste zondag van de maand staat vanaf nu in het teken van live muziek en omdat het buiten nog wat fris is, vindt de eerste editie plaats in het kasteel. Je bent vanaf 11.00 uur van harte welkom voor een kop koffie/thee, gebak, lunch en borrel. Gedurende de dag zullen er een aantal artiesten zorgen voor live muziek. We starten de dag om 11.30 uur met Niels en Martijn met gitaar en zang. Om 13.00 uur volgt Claudy Music hen op (leuk feitje: Claudy is in het kasteel getrouwd!). Onno Kanters zal om 14.30 uur zijn opwachting maken.

Ons zondagscafé zal klaarstaan op de begane grond van het kasteel, waardoor de optredens ook toegankelijk zijn voor mensen die slecht(er) ter been zijn of in een rolstoel zitten.
Let op: er is een beperkt aantal zitplekken, waardoor het zo kan zijn dat het kasteel vol is. Kom dus optijd!

STINZENDAG OP LANDGOED HET WITTE KASTEEL

zondag 10 maart & zondag 14 april 2024 – van 11.00 – 17.00 uur
deelname is gratis

Voorjaarsbloeiers en genieten op Landgoed Het Witte Kasteel!
Al vele jaren staan op ons landgoed in de vroege lente diverse bol- en knolgewassen (stinzenplanten) en andere voorjaarsbloemen in bloei. Vanwege de grote belangstelling vorig jaar, organiseren wij dit jaar daarom opnieuw een Stinzendag, zodat u ook kunt meegenieten van bosanemonen, hyacinten of bijvoorbeeld speenkruid.
Op zondag 10 maart en zondag 14 april a.s. kunt u deelnemen aan een rondwandeling. Onze gidsen vertellen u graag meer over deze bijzondere planten. Tijden volgen!

Na afloop hebt u stinzenplanten van dichtbij kunnen bewonderen, weet u meer over welke er zijn, wat de geschiedenis van stinzenplanten is en waar u deze het beste in uw eigen tuin kunt planten. Bovendien hebt u kennis gemaakt met mooie voorjaarsbloeiers in de kasteeltuin. Toegang is gratis en reserveren is niet nodig! Natuurlijk is tijdens de Stinzendagen Het Koetshuis ook geopend voor een hapje en een drankje.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Marga Boutkan via info@giftsofnature.nl

PAASBRUNCH OP LANDGOED HET WITTE KASTEEL

zondag 31 maart 2024 – 12.00 – 14.00 uur
€ 32,50 per volwassene
€ 15,50 per kind (van 5 t/m 12 jaar)

Pasen valt vroeg dit jaar en ter gelegenheid van deze feestdag hebben wij een heerlijke brunch samengesteld. Op Eerste Paasdag wordt het kasteel omgetoverd tot restaurant, waar een uitgebreid en divers buffet klaar zal staan.

Kom tussen 12.00 en 14.00 uur met het gezin genieten van diverse hartige en zoete gerechten. Jullie worden feestelijk ontvangen met een glaasje bubbels. Voor de kleine gasten staat er een feestelijk champagneglaasje met ranja klaar om te proosten. Koffie/thee, melk en jus d’orange zijn inbegrepen. Overige drankjes kunnen op de dag zelf afgerekend worden. Benieuwd naar het gehele menu? Klik dan hier!

Reserveren kan via het contactformulier hieronder.

  Nadat wij een reservering ontvangen hebben, sturen wij een bevestiging per mail toe.

  MEI

  MOEDERDAGLUNCH OP LANDGOED HET WITTE KASTEEL

  zondag 12 mei 2024 – 12.00 – 14.00 uur
  € 27,50 per volwassene
  € 15,50 per kind vanaf 5 t/m 12 jaar

  Zet jouw moeder in het zonnetje door haar te verrassen met een moederdaglunch op landgoed Het Witte Kasteel! Voor deze gelegenheid hebben we een lekkere lunch samengesteld en toveren we het kasteel weer om tot restaurant.

  In het kasteel hebben jullie een gezellig ingedekte tafel en worden jullie hartelijk ontvangen met een glaasje bubbels. Jullie kunnen genieten van hartige en zoete gerechten. Drankjes kunnen op de dag zelf afgerekend worden. Het hele menu vind je hier .

  Reserveren kan via onderstaand contactformulier.

   Nadat wij een reservering ontvangen hebben, sturen wij een bevestiging per mail toe.