Culturele activiteiten

Stichting Het Witte Kasteel organiseert regelmatig en met veel plezier culturele activiteiten in en rond het kasteel en op het landgoed.

De activiteiten vinden doorgaans plaats op zondag, wanneer het landgoed open is voor publiek.
We kijken er naar uit om u te ontmoeten.

Graag tot ziens!
Team Het Witte Kasteel

December 2021

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL

10.15 uur vertrek
deelname is gratis

 Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 25,00 voor een groep van maximaal 20 personen.

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2021:

12 december                   Het Loonse Land

SPECERIJENWORKSHOP GIFTS OF NATURE
SPECERIJEN; LEKKER EN GEZOND

woensdag 15 december 2021 14.00 – 16.30 uur
In de kas Landgoed Het Witte Kasteel
deelname € 39.95

Speculaas, pepernoten, taaitaai, een vanilledessert, het zijn vertrouwde lekkernijen, maar weet je dat de specerijen die hierin gebruikt zijn ook positief werken op je gezondheid?
En hoe ze met hun geur inspelen op jouw gevoel?

Je gaat het allemaal beleven tijdens deze geurige workshop. Met natuurlijk aandacht voor kaneel, gember en kurkuma, maar ook kardemom, steranijs, vanille en andere specerijen.
Je creëert je eigen specerijenmengsel voor in de keuken en een verwarmend specerijendrankje.

Deelname:
€ 39,95 per persoon, inclusief gebruik van de locatie, reader, specerijenthee, specerijenmix en drankje

Kruidenworkshops Gifts of Nature
Marga Boutkan van Gifts of Nature is natuurbegeleider en herborist. Ze deelt graag haar passie voor kruiden met je en laat je deze al proevend, ruikend en voelend ontdekken tijdens workshops.
Deze vinden plaats in de kas bij de door haar ontworpen kruidentuin van Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand (lid van de Nederlandse Tuinen Stichting en Open Tuinen Midden-Brabant).

Zie voor meer informatie ook https://www.giftsofnature.nl/agenda

Reserveren

ERWTENSOEP WANDELING

woensdag 29 december 2021 om 9.30 uur
deelname  € 15,00

Beste vrijwilligers en alle vrienden van Het Witte Kasteel.
Op woensdag 29 december as. organiseren wij een speciale “Erwtensoep-wandeling”. Deze bijzondere wandeling zal begeleid gaan worden door Piet Broos en Carel Govaarts. Gezien het feit dat beide heren dit gebied, zoals inmiddels bekend, erg goed kennen gaat dit voor een fantastische ervaring zorgen.

THEMA
LOONSE NATUUR & ERWTENSOEP
We zullen om 9.30 uur beginnen met een kopje koffie en een Brabants worstenbroodje op Het Witte Kasteel. Om 10.00 uur start de wandeling en tijdens deze wandeling zal er gezorgd worden voor een “opkikkertje”.
Na de wandeling zullen we samen gaan genieten van een kop overheerlijke Loonse erwtensoep met roggebrood en een passend drankje. Ook zal er gezorgd worden voor koffie met iets lekkers.
Voor diegenen die nog tijd en energie hebben, mag er in Het Koetshuis en op de binnenplaats van Het Witte Kasteel na geborreld worden voor de zogenaamde “HAPPY HOUR PRIJZEN”
Dit alles natuurlijk conform de regels van het R.I.V.M.

Graag willen wij jullie de kans geven om in te schrijven voor deze Erwtensoepwandeling en je eventueel aan te melden om samen met ons dit alles te gaan organiseren.

mvg
Piet Broos en Peter Haens

2022

JANUARI

KRUIDENWORKSHOP GIFTS OF NATURE
SEIZOENSKRUIDEN: WINTER

woensdag 19 januari 2022 14.00 – 16.30 uur
In de kas Landgoed Het Witte Kasteel
deelname € 39.95

Winter is de tijd om extra op je weerstand te letten en goed voor jezelf te zorgen.
Door hun unieke inhoudsstoffen ondersteunen kruiden als rode zonnehoed, salie, tijm, rozemarijn, den, helicryse en eucalyptus je hierbij.
Ook een gezond voedingspatroon en probiotica zijn belangrijk en worden besproken in deze workshop.

Je stelt je eigen stoombadmengsel samen met kruiden en etherische oliën en hebt de keuze om een verwarmende kruidenolie te maken om winterhanden en voeten tegen te gaan of een desinfecterende kruidenspray. 

Deelname:
€39,95 per persoon, inclusief gebruik van de locatie, reader, kruidenthee, stoombadmengsel en verwarmende kruidenolie of kruidenspray

Kruidenworkshops Gifts of Nature
Marga Boutkan van Gifts of Nature is natuurbegeleider en herborist. Ze deelt graag haar passie voor kruiden met je en laat je deze al proevend, ruikend en voelend ontdekken tijdens workshops.
Deze vinden plaats in de kas bij de door haar ontworpen kruidentuin van Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand (lid van de Nederlandse Tuinen Stichting en Open Tuinen Midden-Brabant).

Zie voor meer informatie ook https://www.giftsofnature.nl/agenda

Reserveren

FEBRUARI

MAART

APRIL

CONCERT

TARABENDE

zondag 10 april 2022 om 11.00 uur
zondag 10 april 2022 om 12.30 uur
Entree € 12,50

EEN ONTMOETING TUSSEN KLEZMER EN ARGENTIJNSE MUZIEK
In dit concert van wereldmuziekgroep Tarabende ligt de focus op zowel klezmermuziek als Argentijnse muziek.
Klezmer is de muziek van een ooit rondreizend volk dat in de vorige eeuw op verschillende plekken in de wereld is gesetteld. Argentijnse muziek is de muziek van vooral Europese migranten die in diezelfde eeuw hun geluk kwamen zoeken in de nieuwe wereld.
Tarabende laat deze muziek klinken in hun oorspronkelijke stijl, maar ook in de stijl die zich ontwikkelde onder invloed van het nieuwe leefgebied. U zult zelfs ervaren hoe klezmer kan klinken als een Argentijnse tango…

TARABENDE
Wereldmuziekgroep Tarabende richt zich binnen het brede genre van wereldmuziek vooral op Europese en op Latijns-Amerikaanse muziek. Meestal is dat volksmuziek, zoals klezmer, balkan en tango, maar soms ook populaire muziek. Daarbij vinden ze het leuk om aan deze muziek een eigen draai te geven.

Tarabende bestaat uit Els (zang en tambura), Theo (zang), Frodo (gitaar), Margot (contrabas), Erik (accordeon) en Ineke (klarinet).

https://www.tarabende.nl/

MEI

CONCERT

TANGO Y CANCIONES

zondag 12 december om 11:00 uur
zondag 12 december om 12:30 uur
Entree € 12,50

La Vita e Bella!
Jubileumconcert 10 jaar Tango Y Canciones.

JUNI

JULI