Culturele activiteiten

Stichting Het Witte Kasteel organiseert regelmatig en met veel plezier culturele activiteiten in en rond het kasteel en op het landgoed.

De activiteiten vinden doorgaans plaats op zondag, wanneer het landgoed open is voor publiek.
We kijken er naar uit om u te ontmoeten.

Graag tot ziens!
Team Het Witte Kasteel

2023

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL

10.15 uur vertrek
deelname is gratis

Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 50,00 voor een groep van maximaal 25 personen.

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2023:

08-01:   Huis Ter Heide, midden
05-02:   Land van Kleef/Bosch en Duin (Ransuilen)
05-03:   De Brand, noord (met de fiets naar benzinestation Verhoeven)
02-04:   De Zandleij
07-05:   Sponsorontbijtwandeling, Huis Ter Heide, noord
04-06:   Plantloon (met de fiets naar Galgenwiel Waalwijk)
03-09:   Het Loonse Land/De Mast
01-10:   Loonse en Drunense Duinen (met de fiets naar café Bosch en Duin)
05-11:   Huis ter Heide, zuid
19-11:   Sponsorerwtensoepwandeling met slipjacht
10-12:   Kraanven/Duikse Hoef

YOGA IN DE TUIN

Diverse zondagen – 10.30 tot 11.45 uur
Deelname € 11,00 p.p. (inclusief kopje koffie/thee na afloop)

Op zondagochtend organiseert Wim van de Laar yogalessen in de weelderige tuin van het kasteel. Een heerlijk en weldadig begin van de zondag: ademen, oefenen en ontspannen in de buitenlucht, op het gras onder de oude bomen. Met de belofte dat je de verdere dag opgeladen, open en fris tegemoet kunt treden.

Op de volgende zondagen wordt er yoga in de tuin gegeven:

Zondag 30 april
Zondag 21 mei
Zondag 4 juni
Zondag 11 juni
Zondag 18 juni
Zondag 9 juli
Zondag 13 augustus
Zondag 20 augustus
Zondag 3 september

MAART

RUUD HERMANS
concert in het kasteel 

zondag 26 maart – zondag 21 mei (UITVERKOCHT) – zondag 4 juni (UITVERKOCHT) 2023 – 14.00 – 16.30 uur
Kosten € 20,00 per persoon

Je kunt hem kennen van The Voice Senior en radioprogramma’s Het Theater van het Sentiment en Country Time. Hij is een van de meest gewaardeerde countrysinger-songwriters in Nederland. Met zijn band The Tumbleweeds scoorde hij de hit ‘Somewhere Between’. Ook in 2023 zal Ruud Hermans een aantal concerten verzorgen in Het Witte Kasteel.

Wil je reserveren voor één van de concerten in Het Witte Kasteel, dan kan dat door een mail te sturen naar rudolphhermans@gmail.com.
Let op: de concerten vinden plaats op de eerste verdieping. Deze verdieping is enkel bereikbaar middels een trap, er is geen lift aanwezig.

APRIL

STINZENDAG

zondag 09 april 2023 – 11.00 – 17.00 uur
deelname is gratis

Stinzenplanten en voorjaarsbloeiers op Landgoed Het Witte Kasteel. Al vele jaren staan in de vroege lente diverse bol- en knolgewassen (stinzenplanten) en andere voorjaarsbloemen in bloei op Landgoed Het Witte Kasteel. Vanwege de grote belangstelling organiseert Het Witte Kasteel dit jaar daarom opnieuw twee Stinzendagen, zodat ook u kunt meegenieten van bosanemonen, hyacinten of bijvoorbeeld speenkruid.

PAASBRUNCH

zondag 9 april 2023 – van 11.00 tot 13.00 uur
Kosten € 45,00 per volwassene inclusief drankjes *
Kosten € 22,50 per kind van 4 t/m 11 jaar
Kinderen tot en met 3 jaar gratis

Dit jaar is het mogelijk om op Eerste Paasdag te brunchen in het kasteel. Voor
€ 45,00 per persoon staat er een heerlijk buffet klaar op de begane grond of de eerste verdieping (enkel bereikbaar via de trap). *Koffie/thee, melk, een smoothie en verse jus d’orange zijn hierbij ook inbegrepen.
Hofmans Events heeft voor deze gelegenheid weer een fijn menu samengesteld, wat dit exact inhoudt vind je hier.

Wil je reserveren voor de paasbrunch? Dan kan dat via onderstaand contactformulier.

  Nadat wij een reservering ontvangen hebben, sturen wij een bevestiging per mail toe.

  MOEDERDAGLUNCH 

  Zondag 14 mei 2023 van 12.30 tot 14.30 uur
  Kosten € 45,00 per volwassene inclusief drankjes *
  Kosten € 22,50 per kind van 4 t/m 11 jaar
  Kinderen tot en met 3 jaar gratis

  Zet jouw moeder dit jaar in het zonnetje met een gezellige moederdaglunch op landgoed Het Witte Kasteel. Op zondag 14 mei staat er een heerlijk en divers buffet klaar, om samen van te genieten. Bij goed weer vindt de lunch plaats in de tent in de tuin. Zo genieten jullie midden in de natuurlijk van quality time samen (andere gezinsleden zijn uiteraard ook welkom!). Valt het weer tegen dan wijken we uit naar het kasteel zelf. De bovenverdieping is enkel bereikbaar middels een trap. Na de ontvangst met een glaasje bubbels wordt het buffet geopend en kunnen jullie genieten van alle lekkernijen. Wat er precies op het menu staat vind je door hier te klikken. *Koffie/thee, melk, een smoothie en verse jus d’orange zijn hierbij ook inbegrepen.

  Wil je reserveren? Dan kan dat door middel van onderstaand contactformulier.

   Nadat wij een reservering ontvangen hebben, sturen wij een bevestiging per mail toe.

   MEI

   DAG VAN HET KASTEEL

   maandag 29 mei 2023 – vanaf 11.00 uur 
   deelname is gratis

   Dag van het Kasteel is de enige landelijke erfgoedmanifestatie die zich helemaal richt op kastelen en buitenplaatsen. En daar doet ook landgoed Het Witte Kasteel graag aan mee!
   Het landgoed is op Tweede Pinksterdag geopend voor bezoekers en ook Het Koetshuis zal die dag geopend zijn voor een lekker stukje gebak, lunch of borrel. Op de binnenplaats kun je heerlijk plaatsnemen onder de luifel, of op het terras.

   Wil je meer te weten komen over het kasteel en de historie? Dan kun je kosteloos en zonder reservering aansluiten bij één van de rondleidingen om 11.00/12.00/13.00/14.00 en 15.00 uur.

   MUZIEK OP HET TERRAS – EVY BOONS

   maandag 29 mei 2023 – van 13.00 tot 16.00 uur 
   entree is gratis

   Evy zingt liedjes die haar verhaal vertellen of liedjes met een verhaal dat haar past door situaties uit het leven. Via haar eigen liedjes of dan wel via covers van anderen. Haar leven, dat zich afspeelt in Tilburg, de stad van haar dromen waar ze nooit en te nimmer meer weg zou willen. Een stad die haar alles geeft wat ze nodig heeft en waar ze zich het prettigst voelt. Het waarom en hoe? Dat hoor je wel terug in haar liedjes en hiermee bedoelen we niet dat al haar liedjes over Tilburg gaan natuurlijk.

   Evy maakt Nederlandse country pop met wat folk en americana invloeden. Dat allemaal met een vleugje van Evy natuurlijk.

   JULI

   OPEN TUINENDAG

   zondag 02 juli 2023 – 11.00 – 17.00 uur
   deelname is gratis

   Op Landgoed Het Witte Kasteel zijn prachtige tuinen aangelegd: een rosarium, een moestuin, een bloementuin, een kruidentuin en een hoogstam fruitboomgaard. Het Witte Kasteel maakt met haar tuinen deel uit van de Nederlandse Tuinenstichting en Open Tuinen Midden-Brabant en doet dan ook op zondag 3 juli a.s. mee met de eerste Open Tuinendag van deze zomer. Er zijn volop bloemen, groenten, kruiden en rozen om te bewonderen of om foto’s van te nemen. Op kleine schaal wordt de oogst uit de moestuin aangeboden. Vrijwilligers zijn in de tuinen aanwezig om u er met veel enthousiasme meer over te vertellen.

   Meer informatie?

   Heb u al zin gekregen in een bezoek aan Het Witte Kasteel en de mooie tuinen? Ontdek dan wat de tuinen van Het Witte Kasteel allemaal te bieden hebben tijdens deze zomerse dag. De toegang is geheel gratis! Zie voor meer informatie: www.hetwittekasteel.nl. Overigens zijn het kasteel en de tuinen iedere zondag geopend, maar alleen tijdens de Open Tuinendagen krijgt u een rondleiding door en een toelichting op de tuinen. Meer informatie over alle deelnemende tuinen vindt u op: www.tuinenmiddenbrabant.nl. We kijken uit naar uw komst!

   KLAPSTOELCONCERT

   maandag 10 juli 2023 – 19.00 – 21.30 uur
   deelname is gratis

   Op maandag 10 juli organiseert Sophia’s Vereeniging wederom een klapstoelconcert op de parkeerplaats van landgoed Het Witte Kasteel. Na de succesvolle en gezellige eerdere edities hopen we 10 juli ook weer op mooi weer en een goede opkomst.

   Traditiegetrouw sluit Sophia’s Vereeniging het seizoen af met dit openlucht concert.

   AUGUSTUS

   OPEN TUINENDAG

   zondag 27 augustus 2023 – 11.00 – 17.00 uur
   deelname is gratis

   Op Landgoed Het Witte Kasteel zijn prachtige tuinen aangelegd: een rosarium, een moestuin, een bloementuin, een kruidentuin en een hoogstam fruitboomgaard. Het Witte Kasteel maakt met haar tuinen deel uit van de Nederlandse Tuinenstichting en Open Tuinen Midden-Brabant en doet dan ook op zondag 3 juli a.s. mee met de eerste Open Tuinendag van deze zomer. Er zijn volop bloemen, groenten, kruiden en rozen om te bewonderen of om foto’s van te nemen. Op kleine schaal wordt de oogst uit de moestuin aangeboden. Vrijwilligers zijn in de tuinen aanwezig om u er met veel enthousiasme meer over te vertellen.

   Meer informatie?

   Heb u al zin gekregen in een bezoek aan Het Witte Kasteel en de mooie tuinen? Ontdek dan wat de tuinen van Het Witte Kasteel allemaal te bieden hebben tijdens deze zomerse dag. De toegang is geheel gratis! Zie voor meer informatie: www.hetwittekasteel.nl. Overigens zijn het kasteel en de tuinen iedere zondag geopend, maar alleen tijdens de Open Tuinendagen krijgt u een rondleiding door en een toelichting op de tuinen. Meer informatie over alle deelnemende tuinen vindt u op: www.tuinenmiddenbrabant.nl. We kijken uit naar uw komst!