Culturele activiteiten

Stichting Het Witte Kasteel organiseert regelmatig en met veel plezier culturele activiteiten in en rond het kasteel en op het landgoed.

De activiteiten vinden doorgaans plaats op zondag, wanneer het landgoed open is voor publiek.
We kijken er naar uit om u te ontmoeten.

Graag tot ziens!
Team Het Witte Kasteel

2022

KINDERVOORSTELLINGEN 2022

 

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL

10.15 uur vertrek
deelname is gratis

 Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 25,00 voor een groep van maximaal 20 personen.

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2022:

02-01:   Land van Kleef/Bosch en Duin (Ransuilen)
06-02:   De Mast
06-03:   Huis Ter Heide, zuid
03-04:   Plantloon (met de fiets)
01-05:   Heerlijk Pauwelspad (nieuw)
05-06:   Zandleij
03-07:   Kaatsheuvelse IJsbaan/Roestelberg (met de fiets)
07-08:   De Brand
04-09:   Bosch en Duin (met de fiets)
02-10:   Het Loonse Land
06-11:   Huis Ter Heide, noord
11-12:    Noorderbos

MEI

YOGA IN DE TUIN

In de zomermaanden – op zondagochtend – organiseert Wim van de Laar, net als vorig jaar, samen met Het Witte Kasteel in Loon op Zand yogalessen in de weelderige tuin van het kasteel.

Een heerlijk en weldadig begin van de zondag: ademen, oefenen en ontspannen in de buitenlucht, op het gras onder de oude bomen. Met de belofte dat je de verdere dag opgeladen, open en fris tegemoet kunt treden.

Voor wie het terrein kent, we oefenen in het afgeschermde deel (de boomgaard), dus buiten het zicht van wandelaars en fietsers.

De les is van 10.30 tot 11.45 en na afloop is er een kopje thee. Kosten €10,00.

De lessen beginnen in mei. Wil je meedoen, mail dan naar wimvandelaar@kpnmail.nl, of bel 013-5367817 of 06-82131015. Graag zelf een matje en handdoek meenemen. Doorgang is natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Op de zaterdagmiddag voorafgaand aan de betreffende zondag krijg je bericht of de les laat doorgaat of niet.

Yogalessen in de tuin van het Witte Kasteel staan gepland op:

Mei                   15 en 29
Juni                   5 en 26
Juli                    10
Augustus         7 / 14 en 21
September      4 en 25

TANGO Y CANCIONES
concert in het kasteel

zondag 15 mei 2022 om 11:00 uur
entree € 15,00 (gratis voor kinderen t/m 12 jaar)

Met hun nieuwste programma ‘La Vita è Bellaviert Tango Y Canciones hun 10-jarig bestaan. Met een aantal favorieten uit eerdere programma’s blikken de muzikanten terug op hun gezamenlijke muzikale avontuur.
In ‘La Vita è Bella’  staat de vraag centraal:
‘Wat maakt het leven zo de moeite waard, ook al zijn er soms tegenslagen?’

Tango y Canciones
Tango Y Canciones is een muziekensemble bestaande uit Jo Brunenberg (accordeon), Koos Jansen (gitaar) en Anne-Marie Pullens (zang).
Deze ervaren muzikanten brengen Argentijnse tango’s, Franse chansons en musettes, Zuid-Amerikaanse folklore en canciones. Al hun nummers zijn voorzien van een eigen arrangement. Zij treden op in binnen- en buitenland in kleine kerken en theaters.

De muzikale klik was er meteen, nu ruim 10 jaar geleden. Het eerste programma ‘Cinéma d’Amour’ uit 2015 had als rode draad verhalende en beeldende muziek die gebruikt is in films. In 2017 volgde het programma ‘Parlez moi d’Amour’ met als thema de liefde in al zijn vormen. Het meest recente programma ‘Méli Mélo’ uit 2019 had als onderwerp de kracht van muziek over alle taalgrenzen heen.

Anne-Marie, Koos en Jo nemen u tijdens hun concerten met veel gevoel en passie mee op een muzikale reis. Soms met muziek die je recht in de ziel raakt, dan weer met de nodige humor of drama.

A DIAMOND SALUTE
concert in het kasteel

zondag 29 mei 2022 om 11.00 uur
entree € 15,00 (gratis voor kinderen t/m 12 jaar)

Het belooft een heerlijke zondagochtend te worden: het uitgebreide repertoire van Neil Diamond in een intieme setting. De grootste nummers, klein gebracht door 3 ervaren muzikanten.
Marco van de Velden zang en bas/gitaar, Leon Groeneveld zang en toetsen en Hans Ligtenberg zang en gitaar. Zij brengen de hits en minder bekende nummers van Neil Diamond met o.a. Sweet Caroline en Song, Sung Blue.
Een akoestische salute aan Neil Diamond en zijn prachtige oeuvre.

Info muzikanten:

Marco van der Velden, enorm gewaardeerd muzikant in studio, theater en live. Die combinatie zie je zelden! Multi-instrumentalist met een voorkeur voor basgitaar. Componeert, produceert, speelt en ademt muziek. Live muzikant en audio-enigineer. De laatste jaren heeft hij samen met Hans in verschillende formaties de muziek en begeleiding van artiesten verzorgd.

Leon Groeneveld, studio en live muzikant en toetsenist, spelend op festivals, in theaters en de horeca-sector, bandleider bij The Neil Diamond Project (theaterproductie). Is al op jonge leeftijd gestart in verschillende bands en projecten.

Hans Ligtenberg, zingt en begeleidt zichzelf op gitaar.
Sinds eind jaren ’70 is hij als freelance muzikant actief als gitarist/zanger in verschillende projecten en bands, spelend in theaters en de horeca-sector. In 2020 startte hij met schrijven en componeren van eigen teksten en songs, die hij in 2022 ook op podia gaat spelen.

MUZIEK OP HET TERRAS – BLACK WOOOW 

Zondag 29 mei 2022   15:30 – 17:30 uur

Let op!  Optredens op het terras gaan alleen door bij goed weer. 

Het is al weer 18 jaar geleden dat Loon op Zand een blaasgezelschap rijker werd; Black WoooW.

Waar in de eerste instantie de bezetting bestond uit muzikanten uit de gemeente Loon op Zand, bestaan zij nu na 18 jaar uit muzikanten afkomstig vooral uit Loon op Zand maar ook elders uit Brabant. Een regionale blaaskapel welke inmiddels in heel Nederland en daarbuiten zijn sporen nalaat.

Black WoooW is niet een typisch dweilorkest maar een kapel die zich onderscheidt qua repertoire en uiterlijk. Met hun stampende beats, swingende blazers en veel visueel spektakel, maken zij blaasmuziek een genot om naar te luisteren en te kijken.

Van Strauss tot Zanger Kafke, van Happy Hardcore tot Vivaldi. Deze groep muzikanten gaat geen genre uit de weg. Zij zullen je steeds weer verbazen.

De laatste jaren is Black WoooW meerdere malen in de prijzen gevallen tijdens festivals in bijvoorbeeld Groenlo, Achterveld, Dordrecht, Katwijk en op vele andere plaatsen.

Black WoooW; 18 enthousiaste muzikanten voor wie geen cafe te klein is en geen terras of tent te groot.

Voor meer informatie zie www.wooow.nl of www.facebook.com/blackwooow

JUNI

HET KASTEELBOS VOL HELDEN
kindervoorstelling

maandag 6 juni 2022 om 11.30 uur
entree € 7,50

Het Kasteelbos vol Helden
Vandaag zijn de zussen Ineke & Janine te gast in Loon op Zand.
In de gezellige, spannende kelder van het Witte Kasteel hebben ze hun “theater-slaapkamer”.
Deze 2 zussen slapen namelijk op 1 kamer én nemen je mee in een leuk, gek, grappig, sprookjesachtig verhaal, wat heeeeel goed op het kasteel past!
De ene zus droomt over een prins op een wit paard.
De andere zus gelooft alles wat ze ziet, leest en hoort.
In een geleend, dik, kasteelboek ontdekken ze een grappige brief.
Die brief zegt: “GA NOOIT ZONDER KIPPENBOUILLON HET KASTEELBOS IN”.

Kom jij meedoen en ontdekken hoe leuk dit allemaal is?
Ineke en Janine kijken al uit naar je komst.

Het Kasteelbos vol Helden heeft veel humor, fysiek theater en sfeervolle muziek.
De voorstelling duurt 50 minuten en is zeer geschikt voor kinderen van 3 en half t/m 10 jaar plus hun (groot)ouders/begeleiders.

Jeugdtheater van Niks & van Alles
Ineke & Janine produceren al 22 jaar educatieve voorstellingen voor scholen, bibliotheken etc. onder de theaternaam: van Niks & van Alles, uit Oisterwijk.

DUTCH KATZ
muziek op het terras

maandag 6 juni 2022 vanaf 15:30 uur
Let op! Muziek op het terras gaat alleen door bij goed weer

Bio DUTCH KATZ
DUTCH KATZ is een Rock & Roll / Rockabilly band, die bekende liedjes uit de 50-er en
begin 60-er jaren speelt. DUTCH KATZ brengt songs van de grootheden uit die tijd zoals
Elvis Presley, Eddie Cochran, Carl Perkins, Buddy Holly, Cliff Richard, The Shadows etc.
Maar ook nummers van latere helden in dit genre zoals The Stray Cats en Matchbox.

De meeste de bandleden waren jaren actief in de muziekscene en hebben de
‘corona-pauze’ aangegrepen om weer eens helemaal fris opnieuw te beginnen.

DUTCH KATZ stelt zich voor:
Kees van Valen is de frontman, de zanger en gitarist van de band. Hij was gedurende
langere tijd het gezicht van de Rock & Roll band The Rocking Navigators. Kees is een
geboren entertainer, hij zingt met het grootste gemak zowel swingende uptempo’s als mooie
ballads.

Joop Kiewiet speelt in DUTCH KATZ de andere gitaar. Hij maakte met zijn Rockabilly band
Brian Berry & The Beatkings Duitsland onveilig. Daarvoor speelde hij toetsen in diverse
bands, o.a. in Avenue en The Buffoons. Zijn grote liefde is de Gretsch gitaar, waarvan hij er
al een paar heeft versleten, zijn huidige is er één uit 1973.

Simone Rol speelt in DUTCH KATZ de basgitaar. Zij is een Rockabilly Queen in hart en
nieren. Simone heeft in vroegere tijden vele concerten van haar Rock & Roll helden bezocht
en vond het 4 jaar geleden tijd om zelf de basgitaar ter hand te nemen en met succes!

Jan Muskens is de drummer van DUTCH KATZ. Hij is de dirigent van de band, op hem kan
iedereen rekenen. Rock & Roll is helemaal zijn muziek, hij is ermee geboren.
Jan heeft zijn sporen ruimschoots verdiend en heeft zijn roots al duidelijk ten toon gespreid
bij The Rocking Navigators en The Tornado Rockers.

ENTR’ACTE
concert in het kasteel

zondag 12 juni 2022 om 11.00 uur
entree € 15,00 (gratis voor kinderen t/m 12 jaar)

Entr’acte is een dwarsfluit en gitaar duo van Spaanse en Uruguayaanse oorsprong.
Het programma dat Carmen Terol Grau, dwarsfluit en Leonardo Palacios, gitaar
presenteren bestaat uit klassieke muziekstukken met Spaanse en Latijns-
Amerikaanse invloed van onder anderen de componisten A. Piazzolla, H. Villa Lobos,
M. de Falla.
Een fris repertoire met warme harmonieën vol kleur, passie en liefde die heel dicht bij hun
culturele achtergrond staat.

Programma:
J. Ibert (1890-1962)
Entr’acte

M. de Falla (1876-1946)
Canciones Populares Españolas
– El paño moruno
– Asturiana
– Jota
– Nana

M. de Falla (1876-1946)
Danza Española uit La Vida Breve
(transcriptie voor fluit en gitaar van Leonardo Palacios)

E. Satie (1866-1925)
Gymnopédie n. 1
(transcriptie voor fluit en gitaar van Leonardo Palacios)

H. Villa-Lobos (1887 – 1959)
Distribuçào de flôres

D. Milhaud (1892 – 1974)
Corcovado
(transcriptie voor fluit en gitaar van A. Levering)

A. Piazolla (1921-1992)
Histoire du tango

Kathleen Willems
muziek op het terras

zondag 12 juni 2022 vanaf 15:00 uur

Als eerste kunt u op deze middag genieten van de prachtige stem van de 37-jarige Kathleen Willems. In haar leeft een oude ziel. Niet alleen is Elvis van grote invloed in haar muziek maar ook Jake La Botz, JD McPherson en The Devil Makes Three. Haar muziek klinkt bluesy maar ook country.

Op Facebook wordt Kathleen omschreven als “the real deal”, “ademt muziek. prachtige stem, kick-ass gitaarspel en een geweldige persoonlijkheid”, “heel eigen”, “muziek met gevoel”.
Begin 2021 heeft Kathleen een CD en een LP uitgebracht met haar eigen nummers. De titel van het album is heel toepasselijk Through The Heart, omdat het haar in het diepst van haar hart raakt.
Muziek is een belangrijk aspect in haar leven. 24 uur per dag is ze hiermee bezig omdat het haar levensstijl is. Een levensstijl die haar al ver heeft gebracht.
Kathleen heeft al op verschillende festivals gestaan, uiteenlopende venues. Ze is in haar element als ze elke week (meerdere keren) op het podium staat, dus boeken maar!

Voor boekingen check www.kathleenwillems.com.

Let op! Terrasoptredens gaan alleen door bij goed weer

Elvis Presley middag
muziek op het terras

zondag 12 juni 2022 vanaf 15:00 uur

Theo Sterk zingt Elvis en wordt bij enkele nummers ondersteund door gezelligheidskoor Vitamine C waar hij als dirigent de scepter zwaait.
Vanaf 15:00 uur zal de binnenplaats van Het Witte Kasteel daarom veranderen in het ‘Elvis Presley plein’. Samen met de gasten op het terras van Het Koetshuis vieren we de muziek van De King, die 45 jaar geleden is overleden.

Zorg er voor dat je op tijd een plaatsje hebt veroverd op het terras.

LANDGOEDFAIR HET WITTE KASTEEL

zondag 19 juni 2022 vanaf 10:00 uur

Primeur!
Binnen de poorten van Het Witte Kasteel zal de eerste editie gehouden worden van Landgoedfair Het Witte Kasteel.
Bezoekers uit de regio en daarbuiten komen al het goede van lokale en regionale exposanten beleven, proeven en ervaren.
Landgoedfair Het Witte Kasteel is een fair met verrassende exposanten en activiteiten voor jong en oud, die goed passen in het sfeervolle decor.
Een unieke combinatie van ontmoeten en genieten aan de rand van natuurgebied de Loonse- en Drunense Duinen

JULI

Open Tuinendag Midden-Brabant

zondag 3 juli 2022  11:00 17:00 uur
zondag 28 augustus 2022  11:00 17:00 uur
entree gratis

Open Tuinendag Midden-Brabant op Het Witte Kasteel in Loon op Zand
Op Landgoed Het Witte Kasteel zijn prachtige tuinen aangelegd: een rosarium, een moestuin, een bloementuin, een kruidentuin en een hoogstam fruitboomgaard.
Het Witte Kasteel maakt met haar tuinen deel uit van de Nederlandse Tuinenstichting en Open Tuinen Midden-Brabant en doet dan ook op zondag 3 juli a.s. mee met de eerste Open Tuinendag van deze zomer.
Er zijn volop bloemen, groenten, kruiden en rozen om te bewonderen of om foto’s van te nemen. Op kleine schaal wordt de oogst uit de moestuin aangeboden.
Vrijwilligers zijn in de tuinen aanwezig om u er met veel enthousiasme meer over te vertellen. Om 11.30 en 14.00 uur verzorgt herborist Marga Boutkan een rondleiding in de door haar ontworpen kruidentuin. U gaat ruiken, voelen en proeven, waarbij u de veelzijdigheid van kruiden ontdekt. Meer activiteiten worden op een later moment nog bekend gemaakt.

En ook heel leuk, vanaf 15.30 uur kunt u op het kasteelterras genieten van live muziek.
Voor de bescherming van u als onze gast en al onze vrijwilligers, willen we u vragen tijdens de Open Tuinendag rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Alvast dank voor uw medewerking!

Meer informatie?
Heb u al zin gekregen in een bezoek aan Het Witte Kasteel en de mooie tuinen? Ontdek dan wat de tuinen van Het Witte Kasteel allemaal te bieden hebben tijdens deze zomerse dag. De toegang is geheel gratis! Zie voor meer informatie: www.hetwittekasteel.nl.
Overigens zijn het kasteel en de tuinen iedere zondag geopend, maar alleen tijdens de Open Tuinendagen krijgt u een rondleiding door en een toelichting op de tuinen.
Meer informatie over alle deelnemende tuinen vindt u op: www.tuinenmiddenbrabant.nl.
We kijken uit naar uw komst!

Tekst en foto: Marga Boutkan, coördinator kruidentuin en Open Tuinen Midden-Brabant van Het Witte Kasteel, info@hetwittekasteel.nl.

AUGUSTUS

THE YELLOW SUBMARINES
muziek op het terras

28 augustus 2022 – vanaf 15:30 uur

Op het terras van Het Koetshuis worden de gasten verwend met liedjes van de Beatles. Dat belooft een gezellige middag te worden. De live muziek wordt verzorgd door The Yellow Submarines. Reserveren is niet nodig, maar zorg ervoor dat je op tijd een goed plaatsje op het terras te pakken hebt.

The Yellow Submarines wordt gevormd door:
Stan Voogd – bas
Eric Mikkers – zang
Jeffrey Brust – gitaar/zang
Hans van Uden – drums
William Bax – trompet
Rob Smits – trombone
Koos Jansen – gitaar/piano

SEPTEMBER

SPECTACLES JAZZBAND
muziek op het terras

Zondag 4 september 2022 vanaf 14:30 uur

We vinden het fantastisch dat ook dit jaar de Spectacles Jazzband met hun muziek en de ontwapenende manier van spelen ons terras komt opluisteren.
De Spectacles Jazzband met als thuishaven Gorinchem is opgericht in 1992.
Zij zijn het huisorkest bij de Jazz Hall’72 te Gorinchem, één van de oudste jazzclubs in Nederland.
De Spectacles Jazzband heeft zich toegelegd op de oude- stijl New Orleans jazzmuziek.
De band heeft een goede naam verworven in het oude-stijl circuit. Daarom worden ze ook veel gevraagd bij jazz-festivals in binnen -en buitenland.

Neem gezellig plaats op ons terras en laat u verrassen door deze groep enthousiaste en zeer ervaren muzikanten!

KASTEELLIEDJES VOOR KINDEREN
kindervoorstelling

zondag 11 september 2022  11:30 – 12:00 uur

Vandaag vieren we Open Monumentendag.
Maar wat is een monument? En,….hoe bewaar je oude spullen?
Janine vertelt hierover, ze zingt hierover en ze heeft hele mooie spullen, die prachtig op het kasteel passen.
Je komt Janine tegen op diverse plekjes van het landgoed én de liedjes zijn in de kelder. GEZELLIG!
Spel: Van Niks & Van Alles
Voor kinderen van 2,5 t/m 8 jaar met hun (groot)ouders.

Jeugdtheater van Niks & van Alles
Janine produceert al 22 jaar educatieve voorstellingen voor scholen, bibliotheken etc. onder de theaternaam: van Niks & van Alles, uit Oisterwijk.

OKTOBER

JOIE DE VIVRE!
concert in het kasteel

zondag 9 oktober om 11:00 uur
Entree € 15,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis)

Franse Chansons!
Samen brengen zij Franse chansons en zwierige musettes in de snit van de belle epoque, de culturele mode van honderd jaar terug-in-de-tijd. Toen chique, nu vooral nostalgisch en hartveroverend. Zo kenmerkt de muziek van Joie de Vivre zich.

Parijs
U waant zich tijdens dit concert even in hartje Parijs.
Laat u zich een uurtje verwennen met een cocktail van musette, chanson, valse, tango en bolero van Joie de Vivre.
Na afloop staat er gegarandeerd een glimlach op uw gezicht.

https://youtu.be/pUQeHVrSQ8U

Conchita Barbe – zang en performance
Herman David Bril – gipsy-gitaar
Michael Breukers – accordeon

NOVEMBER

DECEMBER