Culturele activiteiten

Stichting Het Witte Kasteel organiseert regelmatig en met veel plezier culturele activiteiten in en rond het kasteel en op het landgoed.

De activiteiten vinden doorgaans plaats op zondag, wanneer het landgoed open is voor publiek.
We kijken er naar uit om u te ontmoeten.

Graag tot ziens!
Team Het Witte Kasteel

September 2021

BENDEFESTIJN

26 september 2021 – gratis entree

Bende van de Witte Veer heeft echt bestaan en leefden van precies 300 jaar geleden in de Langstraat. De rovers plunderen erop los, totdat Swarte Johannes werd verlinkt door zijn vaste scharrel Blommeraandje. Na een jaar lang opsluiting in de gevangenis-toren van Het Witte Kasteel werd de gehele bende uitgeroeid!

Kom genieten van een dagje uit het leven van de Bende van de Witte Veer op zondag 26 september bij Het Witte Kasteel te Loon op Zand van 12:00u tot 17:00u.

De prachtige paadjes onder de bomen van het landgoed, bieden de bezoeker ruimte voor prikkeling van fantasie en zintuigen op weg naar weer een verrassend tafereel van de rovers, die je ongetwijfeld tegen komt. Workshops afgewisseld met een drankje, hapje, toneel en muziek zul je nog heerlijk nagenieten van de indrukken die zijn blijven hangen. Kom snuffelen bij de kraampjes van de helers, lekker proeven van de lekkernijen, activiteiten beleven en kom van de prachtige omgeving genieten!

DOUBLETREE

MUZIEK OP HET TERRAS
Zondag 26 september 2021 vanaf 15:30 uur
Entree gratis

Oktober 2021

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL

10.15 uur vertrek
deelname is gratis

 Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 25,00 voor een groep van maximaal 20 personen.

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2021:

3 oktober                         Plantloon (fiets)
7 november                     Het Noorderbos
12 december                   Het Loonse Land

MUZIEK OP HET TERRAS

SPECTACLES JAZZBAND

Zondag 3 oktober 2021 vanaf 14:30 uur
Entree gratis

We vinden het fantastisch dat ook dit jaar de Spectacles Jazzband met hun muziek en de ontwapenende manier van spelen ons terras komt opluisteren.

De Spectacles Jazzband met als thuishaven Gorinchem is opgericht in 1992.
Zij zijn het huisorkest bij de Jazz Hall’72 te Gorinchem, één van de oudste jazzclubs in Nederland.

De Spectacles Jazzband heeft zich toegelegd op de oude- stijl New Orleans jazzmuziek.
De band heeft een goede naam verworven in het oude-stijl circuit. Daarom worden ze ook veel gevraagd bij jazz-festivals in binnen -en buitenland.

Neem gezellig plaats op ons terras en laat u verrassen door deze groep enthousiaste en zeer ervaren muzikanten!

SPONSORDINER MOSSELEN EN MEER

donderdag 7 oktober 2021 vanaf 18:30 uur
prijs per diner inclusief drankjes € 50,00 p.p.

Op donderdag 7 oktober staat om 18.30 uur het eerstvolgende sponsordiner gepland t.b.v. Het Witte Kasteel.
Er zal rondom het thema ‘Mosselen en Meer” een mooi en verrassend diner samengesteld worden met bijpassende drankjes.

Gezamenlijk koken en eten in de sfeervolle ambiance van Het Witte Kasteel blijven natuurlijk de belangrijkste elementen.
Graag willen wij jullie de kans geven om in te schrijven voor dit diner en je eventueel aan te melden om samen met ons het diner te gaan bereiden.

Meer info en inschrijven voor deze bijzondere avond kan via  piet@hetwittekasteel.nl

Met vriendelijke groet,
Piet Broos & Peter Haens

November 2021

CONCERT

JOSE FERNANDEZ BARDESIO

zondag 7 november om 11:00 uur
zondag 7 november om 12:30 uur
Entree € 12,50

Concierto de Otoño
Najaar 2019 konden we van zijn virtuoze gitaarspel genieten in Theaters Tilburg.
We zagen hem bij Podium Witteman op TV, waar hij samen speelde met Fuse, het huisorkest van het programma.
José Fernández Bardesio reist sinds zijn debuut in 1984 de wereld over voor recitals en concerten. Hij won vele prestigieuze prijzen en is een graag geziene gast in de gerenommeerde internationale concertzalen.

We zijn er trots op dat hij vrienden heeft in Loon op Zand en graag ook eens in Het Witte Kasteel een concert wil komen geven. Hij heeft een mooi programma voor u samengesteld en nodigt u uit om te genieten van de herfstkleuren van het landgoed en van prachtige gitaarmuziek.

December 2021

CONCERT

TANGO Y CANCIONES

zondag 12 december om 11:00 uur
zondag 12 december om 12:30 uur
Entree € 12,50

La Vita e Bella!
Jubileumconcert 10 jaar Tango Y Canciones.

CONCERT

DUO FOR A WHILE

woensdag 22 december 2021 om 19.30 uur
woensdag 22  2021 december om 21.00 uur
Entree € 12,50

Beide concerten zijn rolstoeltoegankelijk!

Duo for a While is een liedduo dat wordt gevormd door Hanna de Bruin, mezzosopraan, en Manon Berendschot, pianiste. Samen willen zij u ‘for a while’ een ontsnapping bieden aan het dagelijks leven door u mee te nemen naar een andere tijd en plaats. Hanna neemt de mensen mee met haar expressie en warme, volle klank. Manon ondersteunt of antwoordt op het verhaal in de pianobegeleiding. Komend concert staat in het teken van Franse componisten. Op het programma staan liederen en piano solostukken van o.a. Poulenc, Fauré en Chopin

CONCERT

TARABENDE

zondag 10 april 2022 om 11.00 uur
zondag 10 april 2022 om 12.30 uur
Entree € 12,50

EEN ONTMOETING TUSSEN KLEZMER EN ARGENTIJNSE MUZIEK
In dit concert van wereldmuziekgroep Tarabende ligt de focus op zowel klezmermuziek als Argentijnse muziek.
Klezmer is de muziek van een ooit rondreizend volk dat in de vorige eeuw op verschillende plekken in de wereld is gesetteld. Argentijnse muziek is de muziek van vooral Europese migranten die in diezelfde eeuw hun geluk kwamen zoeken in de nieuwe wereld.
Tarabende laat deze muziek klinken in hun oorspronkelijke stijl, maar ook in de stijl die zich ontwikkelde onder invloed van het nieuwe leefgebied. U zult zelfs ervaren hoe klezmer kan klinken als een Argentijnse tango…

TARABENDE
Wereldmuziekgroep Tarabende richt zich binnen het brede genre van wereldmuziek vooral op Europese en op Latijns-Amerikaanse muziek. Meestal is dat volksmuziek, zoals klezmer, balkan en tango, maar soms ook populaire muziek. Daarbij vinden ze het leuk om aan deze muziek een eigen draai te geven.

Tarabende bestaat uit Els (zang en tambura), Theo (zang), Frodo (gitaar), Margot (contrabas), Erik (accordeon) en Ineke (klarinet).

https://www.tarabende.nl/