Culturele activiteiten

Stichting Het Witte Kasteel organiseert regelmatig en met veel plezier culturele activiteiten in en rond het kasteel en op het landgoed.

De activiteiten vinden doorgaans plaats op zondag, wanneer het landgoed open is voor publiek.
We kijken er naar uit om u te ontmoeten.

Graag tot ziens!
Team Het Witte Kasteel

2024

PAUWELS WANDELINGEN VAN EN NAAR HET WITTE KASTEEL

10.15 uur vertrek
deelname is gratis

Wandelingen in het Landschapspark Pauwels, genoemd naar ridder Pauwels van Haestrecht de opdrachtgever van de eerste bouwsels van Het Witte Kasteel (1383).

De Pauwels wandelingen zijn ontstaan door enkele vrijwilligers van Het Witte Kasteel die samen graag de wandelschoenen aantrekken. Zij vonden het een goed idee om dit wandelen een soort van structurele vorm te geven. Dit was voor Piet Broos en Carel Govaarts een signaal om hierover te brainstormen en een wandelplan samen te stellen.
Beide heren kennen de omgeving van Loon op Zand als hun broekzak. “Wij wonen immers al jaren tussen prachtige bossen en natuurgebieden zoals onder andere De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, De Brand, Zandleij en Plantloon, om maar enkele fraaie natuurgebieden te noemen.”

In sommige gevallen wordt per fiets vertrokken vanuit het kasteel naar een startlocatie om het gebied van de Heerlijkheid Loon op Zand geheel te verkennen. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur en aan het einde hebt u dan ongeveer 10 kilometer gelopen.

Bij vragen kan contact opgenomen met Piet Broos via piet@hetwittekasteel.nl. Meelopen is op eigen risico, stevig schoeisel is vereist. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Verzamelen is vanaf 10.00 uur in Het Koetshuis, waarna de wandeling start om stipt 10.15 uur. Na de wandeling is Het Koetshuis geopend voor een kopje koffie en/of een heerlijke lunch. Graag tot ziens en wij wensen u veel wandelplezier!

Het is ook mogelijk om een Pauwelswandeling ‘in te huren’. De gidsen staan dan voor u klaar om een gezamenlijk uitgekozen wandeling met u te lopen, en u te voorzien van alle natuur- en cultuur/historische informatie. Te denken valt aan een groep van familieleden, collega’s, vrienden, buurtgenoten, et cetera. Deze wandelingen zijn te reserveren op donderdag en op zondag. Ook op donderdag kunt u na afloop van de wandeling een een drankje nuttigen in Het Koetshuis, tot uiterlijk 17.00 u. De kosten van deze wandeling zijn slechts € 50,00 voor een groep van maximaal 25 personen.

Onderstaande wandelingen zijn gepland voor 2024:

07-01:  Noorderbos
04-02:  Het Loonse land/ De Mast
03-03:  Land van Kleef/Bos en Duin
07-04:  Bos en Duin (met de fiets)
05-05:  Sponsorontbijtwandeling Huis ter Heide Noord
02-06:  De Zandleij
01-09:  Kraanven/Duikse Hoef
06-10:  Plantloon (met de fiets naar Galgenwiel, Waalwijk)
03-11:  Sponsorerwtensoepwandeling met slipjacht
08-12:  Huis ter Heide Zuid

YOGA IN DE TUIN

Diverse zondagen – 10.30 tot 11.45 uur
Deelname € 11,00 p.p. (inclusief kopje thee na afloop)

Op zondagochtend organiseert Wim van de Laar yogalessen in de weelderige tuin van het kasteel. Een heerlijk en weldadig begin van de zondag: ademen, oefenen en ontspannen in de buitenlucht, op het gras onder de oude bomen. Met de belofte dat je de verdere dag opgeladen, open en fris tegemoet kunt treden.

Wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar wimvandelaar@kpnmail.nl

Op de volgende zondagen wordt er yoga in de tuin gegeven:
Zondag 12 en 26 mei
Zondag 9 en 23 juni
Zondag 7 juli
Zondag 4 en 18 augustus
Zondag 8 september

JUNI

VADERDAG OP LANDGOED HET WITTE KASTEEL

zondag 16 juni 2024 – vanaf 13.30 uur 
kosten € 14,95 per borrelplank (voor 2 personen)

Vaderdag vraagt om een stoere invulling en daarom hebben wij voor deze gelegenheid een smaakvolle en stevige borrelplank samengesteld. De borrelplank (per 2 personen) bestaat uit een mix van warme en koude hapjes waaronder diverse soorten ha, brood en gefrituurde garnalen. Om het helemaal feestelijk te maken kun je die dag een bijpassend speciaal biertje bestellen voor de actieprijs van € 4,25. Hierbij heb je de keus uit witbier, tripel, blond en alcoholvrij. Wil jij je vader verrassen? Reserveer dan snel via onderstaand contactformulier.

  Nadat wij een reservering ontvangen hebben, sturen wij een bevestiging per mail toe.

  SPONSORDINER – AZIATISCHE AVOND

  woensdag 19 juni 2024 – vanaf 18.30 uur 
  kosten € 60,00 p.p. inclusief drankjes

  In navolging van het inmiddels bekende en snel uitverkochte sponsordiner in de maand december, hebben Peter en Piet het initiatief genomen om nóg een diner te organiseren. Het sponsordiner, waarvan de opbrengst in zijn geheel naar behoud van het landgoed gaat, staat op woensdag 19 juni in het teken van Azië. Samen koken en een gezellige avond hebben staan uiteraard weer centraal.

  Tijdens een aantal gangen word je meegenomen in een reis door Azië en voor de prijs van € 60,00 zitten daar de drankjes bij inbegrepen.
  Aanmelden voor deze avond kan via de mail op piet@hetwittekasteel.nl. Ben er snel bij want de inschrijving gaat altijd erg hard!

  LEERLINGCONCERT O.L.V. FRANK EN JANINE LAMM

  zondag 23 juni 2024 – vanaf 14.00 uur  
  toegang is gratis

  Frank en Janine Lamm zijn geen onbekenden op landgoed Het Witte Kasteel. Al een aantal keren hebben zij (uitverkochte!) concerten gegeven in het kasteel. Het duo bespeelt de gitaar én de piano, hetgeen prachtig klinkt in deze setting.

  Op zondag 23 juni krijgen leerlingen de kans om muzikale klanken ten gehore te brengen op het terras van Het Koetshuis.  Er zal een gitarist te horen zijn en een pianist/zang. De toegang is gratis, maar kom optijd want het belooft druk te worden!

  JULI

  KLAPSTOELCONCERT VAN SOPHIA’S VEREENIGING

  maandag 1 juli – 17.00 poort open – start concert 19.30 uur 
  toegang is gratis

  Tijdens het traditionele klapstoelenconcert presenteren alle geledingen van Koninklijke Sophia’s Vereeniging zich door middel van een speciaal concert. Dit jaar vindt dit plaats op maandag 1 juli op de parkeerplaats van landgoed Het Witte Kasteel. Neem allemaal je klapstoel mee en eindig de avond met een gezellig drankje op de binnenplaats van Het Koetshuis.

  MUZIEK OP HET TERRAS VAN JACK IJPELAAR

  zondag 7 juli 2024 – vanaf 15.30 uur 
  toegang is gratis

  Zondagmiddag 7 juli vanaf 15.30 uur zingt Jack IJpelaar op het terras van Het Koetshuis op landgoed Het Witte Kasteel. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en zijn repertoire bestaat uit Top-2000 materiaal vanaf de zestiger jaren tot heden. Tijdens het optreden kunt u verzoekjes doen.

  Kom 7 juli vanaf 15.30 uur gezellig genieten op het terras met een hapje en een drankje bij de livemuziek van Jack! Veel gezelligheid gegarandeerd!

  SEPTEMBER

  KUNSTMARKT ZICHT OP LOON OP LANDGOED HET WITTE KASTEEL

  zondag 1 september 2024 – van 11.00 tot 17.00 uur
  toegang is gratis

  Kunst Loon op Zand organiseert ieder jaar een professionele kunstmarkt op de parkeerplaats van Het Witte Kasteel en in de lanen eromheen. Dit jaar is de kunstmarkt op zondag 1 september. Kunst Loon op Zand probeert op deze manier het werk van (semi-)professionele kunstenaars onder de aandacht te brengen van de bezoekers van de markt.  De ervaring heeft geleerd dat er veel animo voor deze markt is, dus grijp jouw kans!

  Het reserveren van een stand kan rechtstreeks via KLOZ. Het inschrijfformulier is te downloaden via: https://kunstloonopzand.nl/kunstmarkt.html.

  MONUMENTENDAG

  zondag 15 september – vanaf 11.00 uur
  toegang is gratis

  Zondag 15 september is het weer nationale monumentendag. Het Witte Kasteel doet hier al sinds jaar en dag aan mee! Het landgoed is die dag uiteraard geopend, evenals Het Koetshuis. Vanaf 11.00 uur kun je aansluiten bij de kosteloze rondleidingen die door onze vrijwilligers worden gegeven. In deze rondleiding wordt de historie van het kasteel besproken, een echte aanrader!