De kasteeltuin van Landgoed Het Witte Kasteel

Verborgen tussen hoge bomen en omgeven door grachten bevindt zich een oase van rust: de prachtige tuinen van Landgoed Het Witte Kasteel. In de landschapstuin zijn verschillende boomsoorten, planten, wilde kruiden en in het voorjaar een grote collectie stinzenplanten te vinden. Het streven is om in de loop van de jaren deze uit te breiden met bijzondere bollengewassen, die van oorsprong op Nederlandse landgoederen voorkwamen.

Daarnaast kunt u als bezoeker genieten van de:
– Rozentuin
– Moestuin
– Kruidentuin
– Bloementuin
– Hoogstam fruitboomgaard

Alle tuinen zijn aangelegd in een meer Engelse stijl, die mooi past in het landelijke geheel.

Rozentuin
Wie houdt er niet van rozen? Met zorg zijn alle rozen uitgekozen op soort, kleur, sterkte en geur. Het is een geliefde tuin voor bruidsparen, die zich graag laten vereeuwigen onder de boog van zachtroze klimroosjes. Met de rozen worden verder vaasjes opgemaakt als tafelschikking. Loopt u er zeker een keer doorheen op een zonnige dag om alleen al de heerlijke geuren ervan te kunnen ruiken.

Moestuin
Deze tuin brengt ons terug naar tijden, waarin het vanzelfsprekend was om zelf gekweekte groente uit de eigen tuin te halen. Ook nu worden er allerlei groente gewassen geteeld van boontjes, boerenkool, prei, uien tot pastinaak, kousenband en pompoen. De groente wordt in smaakvolle gerechten verwerkt in de keuken van dagcafé Het Koetshuis en tijdens open dagen op kleine schaal verkocht aan bezoekers.

Kruidentuin
In een tijd waarin steeds meer mensen kiezen voor een natuurlijke manier van leven, kunnen kruiden in de kasteeltuin natuurlijk niet ontbreken. De ambitie is dan ook om het aantal geneeskrachtige kruiden jaarlijks uit te breiden. De zonnewijzer markeert het midden van de kruidentuin, met daarom heen kruiden met etherische oliën. U waant zich in Mediterrane oorden, zodra u met uw handen voorzichtig over de kruidenblaadjes wrijft en er aan ruikt. In de omliggende borders zijn verder kruiden te vinden, die goed zijn voor uw gezondheid, persoonlijke verzorging, welzijn en in voeding verwerkt worden. Naast het gebruiken van kruiden in lunchgerechten, worden van de kruiden geurige tisanes ofwel kruidentheeën geserveerd op het terras. Onze herborist vertelt u er graag meer over tijdens rondleidingen of workshops. Kijk hiervoor op onze agenda of informeer naar de mogelijkheden.

Kruidentuin Het Witte Kasteel
Kasteeltuin met kruiden
Het witte kasteel kruidentuin

Bloementuin
Vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst bloeien er kleurige bloemen in deze tuin als heliantus, goudsbloemen, dahlia’s, kattensnor of zinnia’s. Als basis zijn er de vaste planten met daarbij een- en tweejarigen voor de variatie.

Hoogstam fruitbomen
In de zonneweide zijn meerdere hoogstam fruitbomen geplaatst, als appel-, peren en pruimenbomen. Inmiddels kan hier al van geoogst worden. Achterin de weide zijn bijenkasten geplaatst van onze imker, waar om heen vroegbloeiende planten en wilde, kruidachtige planten groeien om de bijen dichtbij huis van nectar te kunnen voorzien.

Open Tuinen Midden-Brabant
De tuinen van Het Witte Kasteel maken deel uit van de Open Tuinen Midden-Brabant. Hierbij zijn inspirerende en bijzondere privétuinen uit de regio aangesloten, die een aantal keren per jaar of op afspraak open worden gesteld voor bezoekers. Kijk voor open dagen in de kasteelagenda of op www.tuinenmiddenbrabant.nl.

Nederlandse Tuinen Stichting
We zijn er trots op dat de tuinen van Landgoed Het Witte Kasteel vanaf 2021 worden opgenomen in de Gids van de Nederlandse Tuinenstichting, waarin per provincie de mooiste tuinen zijn gebundeld, die een bezoek meer dan waard zijn. Zie voor meer informatie https://www.tuinenstichting.nl/.

De tuinen zijn ontworpen, aangelegd en worden met zorg onderhouden door onze enthousiaste vrijwilligers. Altijd al meer willen weten over theerozen, het snoeien van druiven, het kweken van rode kool, het aanleggen van een pluktuin of welk kruid goed is voor uw spijsvertering? Onze vrijwilligers beantwoorden graag uw vragen tijdens uw wandeling door de tuin.

Op zondagen kan er bijvoorbeeld gepicknickt worden in de tuinen of kan er een sprookjesachtige ceremonie voor uw bruiloft plaatsvinden. Rondleidingen door de tuinen in combinatie met het bezichtigen van het kasteel zijn ook mogelijk, voor meer informatie; https://hetwittekasteel.nl/rondleiding-kasteel/.

Op woensdag en donderdag zijn de tuinen vrij toegankelijk tussen 09.00-12.00 uur, mits er geen evenement plaatsvindt. Op zondag is het landgoed geopend van 11.00-17.00 uur. Café Het Koetshuis is op zondag ook open en heeft een heerlijk terras en een menukaart met diverse lekkernijen.

Benieuwd naar de mogelijkheden die de kasteeltuinen u te bieden hebben? Neem dan contact met ons op via het contactformulier onderaan deze pagina of bel naar 0416 – 858858.